Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

SUSÁNSZKY MÁTYÁS PÁL – PESTI MESE/ Nullahategy

Kedden, a Bazilikánál kipróbálható, mi születik tűzcsap és ivókút házasságából. A 2in1 innováció ötletgazdái az Ivócsap Projekt tagjai 2009-től dolgoznak közösen azon, hogy Budapesten, vagy bárhol szabadon hozzáférhessünk az ivóvízhez. A projekt egyébként Design Terminál- Smart City Lab Budapest pályázatának egyik nyertese.

10653823_691879087560468_7120304094593302093_n

Soltész Judit szerint bonyolult megoldani a különböző tűzcsapokban uralkodó eltérő nyomás kiegyenlítését

Azt, hogy Budapesten milyen nehéz közterületen ivóvízre lelni, az csak a nyári hőségriadók alkalmával tudatosul bennünk. A Vízművek, amely ilyenkor gondoskodni köteles az ivóvízellátásról, nyilvánvalóan ezért is csatlakozott az Ivócsap Projekt kezdeményezéséhez.

Mint azt Soltész Judittól, a projekt egyik ötletgazdájától megtudtuk, a saját fejlesztésű tűzcsap/csap előállítási költsége az igényektől függően 30-100.000 forint között mozog jelenleg, amely lényegesen olcsóbb, mint egy közkút felállítása és karbantartása. Bár a „kék ormány” már több fesztiválon is bizonyított (Ördögkatlan, Bánkitó), még mindig tesztelés alatt áll. Bonyolult megoldani például a különböző tűzcsapokban uralkodó eltérő nyomás kiegyenlítését.

Ha olvasás közben bárkiben megfogant a gondolat, igen, valóban meghökkentő Budapest azon nagyvonalúsága, amellyel ivóvíz-vagyonával gazdálkodik, ha már a tűzoltásra is ivóvizet pazarol. A kellemetlen tényen nyilván árnyalhat a többcélú felhasználás, és tűzcsapot valóban mindenhol találni.

Az ivóvíz minősége miatt sem kell aggódnunk, mert a tűzcsapok rendszeres karbantartásához hozzátartozik, hogy néha átöblítik, így a tűzcsap-kutakból mindig friss vizet kortyolhatunk.

A mai próbaüzemet követően október 3-ától a fagy beálltáig Budapest 11 tűzcsapját szerelik fel az eszközzel, így ha nincs időnk a mai napsütést kihasználva elsétálni a Bazilikáig, az Ivócsap Projekt honlapján vagy Facebook oldalán egyikén megkereshetjük, hol üzemel majd októbertől ilyen különleges ivókút.

A jövő Budapestjében nem kell tehát a kiszáradás rémétől rettegnünk, hiszen mindig akad egy a közelben, amit csak orrba kell nyomni.


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •