Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

 SZILÁGYI BUNDI ANDRÁS- Pesti Mese/ Nullahategy Facebook- csoport

A megújuló Belváros közepén, a Deák mögött van egy tér, a Szervita tér, amely egykor Budapest egyik gyöngyszeme volt. A második világháborúban azonban szétbombázták, és megsemmisült. Sokáig bódék, csonkká bontott épületek voltak rajta, majd a hetvenes években, az akkor dívó brutalista betonépítészet nevében „újult meg”.

A második világháború előtt a Szervita téren találkozott a régi és az új Budapest. A Teleki-palota (aminek a helyén évek óta kong üresen az egykori Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság irodaháza) és a Szervita kolostor-együttes képviselte a szemközti klasszicista háztömbbel a „régi”, míg a Lajta Béla tervezte Rózsavölgyi Zeneműbolt az „új” Budapestet, melynek így legszebb ékszerdobozai nézhettek egymásra a hangulatos téren.

Szervita_t_r_1945._janu_r_k_zepe_www.kepfeltoltes.hu_

A háború a Szervita teret is megtépázta Fotó: kepfeltoltes.hu

A háború azonban közbeszólt, és bár az „új” térfal megmaradt, a Teleki palota és a tér Bécsi utcával szemközti fala teljesen megsemmisült.

adxs

A templom felújítása 1950-ben Fotó: budapestcity.org

Idővel a –rend elűzése után – az egykori kolostor épületét is elbontották, és 1976-ban ide épült fel a korában korszerűnek és újítónak számító, de mára szintén elkopott egykori Távbeszélő Központ.

szervita4n

Egykor és most Fotó: varoskepp.blog.hu

A tér egyik fele a “Belváros Új Főutcája” projekt keretében az utóbbi pár évben már korábban megújult, a Rózsavölgyi épületében hangulatos kulturális kávézó üzemel, ám ebből kipillatva, szemben még mindig a késő szoci lepukkanás mementói éktelenkednek. Ennek remélhetőleg  hamarosan teljesen vége lesz. Elsőként a tér egyik megmaradt ékszerdoboza, a minden ízében különleges szervita templom újul meg kívülről.

Aztán sürgető változásra lesz szüksége az OMFB irodaháznak és a betonkolosszus parkolóháznak, melynek helyén egyébként a korábbi városvezetés Zaha Hadid posztmodern épületét képzelte el. 

1486898_10205002284003096_7828117627738149018_n

Zaha Hadid által tervezett épület a betondzsungel helyett

Szerdán Szentgyörgyvölgyi Péterrel, Belváros- Lipótváros alpolgármesterével nézhette meg a Pesti Mese/ Nullahategy stábja, hogyan szépül a homlokzat?  Több érdekes részletet megtudtunk a felújítással kapcsolatban, majd a rekonstrukciós munkálatokat végző ALAKart-jóvoltából megmásztuk a templomot körbeölelő állványzatot, egészen a keresztig, ahonnan olyan csodálatos kilátás nyílik a városra, amit idén decembertől, a munkálatok befejeztével újra csak a madarak élvezhetnek.

Figyelem: tériszonyosoknak kifejezetten ajánljuk.

A videó készítésében közreműködött: Kozmi


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •