A Színház-, és Filművészeti Egyetem hallgatói petícióban fordultak a rektorhoz és a kancellárhoz, hogy ne engedjék tanítani a Vígszínház volt igazgatóját, jelenlegi főrendezőjét.- írja az origo.hu

Az egyetem hallgatói petíciót írta M. Tóth Géza rektornak és dr. Vonderviszt Lajos kancellárnak, hogy az intézmény vezetése mindaddig függessze fel Marton Lászlót minden, egyetemünkön viselt tisztsége és feladata alól, amíg szexuális zaklatási ügyében hitelt érdemlő módon be nem bizonyosodik bűnössége vagy ártatlansága”- olvasható a levélben, amely Markó Róbert Facebook oldalán jelent meg és amelyet saját bevallása szerint 1 órán belül 114-en aláírtak.

Azt is írták, hogy az egyetem állítson fel független vizsgálóbizottságot annak érdekében, hogy az iskola (fizikai és szellemi) falain belül történt esetleges hasonló ügyeket felderítse, kivizsgálja és ebből konzekvenciákat is levonhasson. A Színház- és Filművészeti Egyetem a Marton-ügyről azt nyilatkozta csütörtök délután, hogy amíg független hatóság nem állapít meg jogsértést, az egyetemnek nincs joga lépni az ügyben.

“Elítéljük az emberi méltóság bárminemű megsértését, a hatalommal való visszaélés és a bántalmazás minden formáját. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy bárki, aki bármiféle hatalommal rendelkezik, azt ne az általa vezetettek érdekében tett felelős munkavégzésre, hanem saját önös céljai, vágyai kielégítésére használja.

Meggyőződésünket és az egyetem fennállása óta folytatott gyakorlatunkat is tükröző Etikai Kódexünkben megfogalmazottak szerint minden eszközt igénybe veszünk a visszaélések megakadályozására. Alapvetően fontosnak tartjuk, hogy az egyetem jelenlegi és leendő hallgatóit se érhesse sérelem, hogy tanáraink csak etikailag kikezdhetetlen emberek legyenek, annak érdekében, hogy az oktatás az eredményes művészképzéshez nélkülözhetetlen bizalom légkörében folyhasson továbbra is” – olvasható a honlapjukon.

Marton László egyébként közleményt adott ki az MTI-nek, amiben tagadja a vádakat: “Sárosdi Lilla állítása minden valóságalapot nélkülöz. Rágalom! Ezért kénytelen vagyok a megfelelő lépések megtételére”.

Forrás: Origo