A Petőfi-emlékév mára szervesen beépült a nemzet emlékezetébe – jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kultúráért felelős államtitkára kedden Kiskőrösön, a Petőfi 200 emlékév helyi záró rendezvényén.

Závogyán Magdolna Petőfi Sándor születésének bicentenáriuma alkalmából rendezett emlékévet méltatva kiemelte: a rendkívül gazdag programkínálat kivételes helyet kapott nemzeti emlékezetünkben, valamint hazánk kulturális életének palettáján. Tájékoztatása szerint a kiemelt eseménysorozatra a kormány több mint 9 milliárd forintot fordított, “átérezve a történelmi lehetőséget egy olyan rendezvény- és fejlesztéssorozat megvalósítására, mely a Kárpát-haza kulturális intézményrendszerét és közösségeit egyaránt bevonta a múltidézésbe”.

Petőfi Sándor szülőháza Kiskőrösön a Petőfi 200 emlékév helyi záró rendezvényének napján, 2023. október 17-én. – MTI/Máthé Zoltán

Jelezte: a megemlékezésfolyam kilépett a magyarlakta területekről, hiszen külképviseletek és külföldi magyar intézetek által szervezett programok keretében Tokiótól Havannáig rendeztek tematikus kiállításokat, előadásokat és családi programokat. A színes programkínálat mellett az emlékévet Kárpát-medence szerte megújuló intézmények is fémjelzik – tette hozzá, megjegyezve: a kormány célja volt, hogy ez idő alatt valamilyen módon minden magyar találkozzon a költő és forradalmár alakjával. Így országszerte állandó és mobil kiállításokat, múzeumpedagógiai foglalkozásokat, irodalmi emlékházak és egyéb kulturális intézmények megújítását, tárlatokat, közösségi kulturális tevékenységeket, eseményeket láthattak az érdeklődők – sorolta. Kiemelte: az egy éven át tartó Petőfi-busz kiállítás ez év október közepéig 226 településen több mint 60 ezer látogatót vonzott és több mint 15 ezer kilométert tett meg. Szólt arról is, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum égisze alatt működő Magyar Irodalmi Emlékházak Egyesülete átfogó fejlesztési tervet dolgozott ki, melynek jegyében a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával 11 Kárpát-medencei Petőfi-emlékhely és további négy, a 19. század kiemelkedő alkotóihoz köthető kultuszhely megújítása kezdődhetett el több mint 1,8 milliárd forint állami támogatásból.

„Ezek eredménye az is, hogy új kiállítással várja látogatóit a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum”

– mondta.

Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára beszédet mond a Petőfi 200 emlékév helyi záró rendezvényén Kiskőrösön 2023. október 17-én.
MTI/Máthé Zoltán

Az államtitkár kiemelten fontosnak nevezte az emlékév diákutazási programját, mely az 5-12 évfolyamon tanuló anyaországi és határon túli magyar diákoknak tett ingyenesen elérhetővé tematikus látogatásokat. Ezeken 929 osztály 22 ezer tanulója vesz részt november végéig – jegyezte meg. Rámutatott: a kormány értette és érezte annak felelősségét, hogy a Petőfi-emlékév “sokkal több mint kötelező megemlékezés, a tisztelet formális kifejezése”. Felismerte, hogy olyan nemzeti-szellemi összefogás történelmi lehetősége rejlik ebben az időszakban, mely nyomot hagy és identitásformáló erővel bír – húzta alá, jelezve: emellett különös értéke volt a programsorozatnak, hogy a hagyományos megjelenési formák mellett a ma emberének megszólítására alkalmas platformokat is igénybe vett, melyhez tartalmi és minőségi veszteség nélkül társult sokszor merész, modern hangvétel. Závogyán Magdolna kifejtette: a Petőfi 200 emlékév meghatározó üzenete, hogy “a nemzet memóriája nem szűkíthető és egyszerűsíthető le statikus képekre és unalmas klisékre”. Az emlékezetnek lüktető dinamikája van, a valódi múltidézés alkotó és újító energiáktól feszülő, sziporkázó szellemi kaland és kihívás – fogalmazott.

„Fontos volt Petőfi Sándor alakját “kiszabadítani a felszínes ismeretek béklyójából” és ráirányítani a figyelmet arra a gazdag, árnyalt örökségre, mely túlmutat tragikusan rövidre szabott életén és a nemzeti ikonná vált költő művészetén, tettein keresztül beszél a jelenkor emberének, fiataljainak hazaszeretetről, áldozatról és odaadásról”

– mondta.

 

Forrás: MTI