A Musée national Picasso-gyűjteményéből válogatott hatvan alkotást a művésznek a budapesti Szépművészeti Múzeumban és a Ludwig Múzeumban őrzött alkotásai egészítik ki. A kiállítást jövő áprilistól lehet látogatni a Magyar Nemzeti Galériában.

HVG.hu

Pablo Picasso műveit állítják ki 2016. április 21.-július 31-ig a Magyar Nemzeti Galériában a 20. század legnagyobb hatású művészeit bemutató kiállítás-sorozat részeként. A nagyszabású kiállítást a párizsi Musée national Picasso szervezi a Magyar Nemzeti Galériával együttműködésben és megbízásából – tudtuk meg Kégl Balázstól, a Kultúra 2008 Művészeti Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójától.

Az összeállítás Picasso életművének valamennyi periódusát felöleli, különös hangsúllyal az emberi alak megformálásának folyamatos változására.

Túllépve a portré és az életkép műfajának hagyományos keretein, Picasso megteremtette a művészet sajátos eszközeivel formált „alak” („figure”) kategóriáját. A kiállítás központi témája a változás, amely végigkíséri Picasso jellegzetes alkotói módszerének alakulását, hangsúlyt fektetve a sorozatokra, az ismétlődő motívumokra és az áttörés különleges pillanataira.

A Musée national Picasso-gyűjteményéből válogatott hatvan alkotást (festményeket, rajzokat, szobrokat) a művésznek a budapesti Szépművészeti Múzeumban és a Ludwig Múzeumban őrzött alkotásai egészítik ki. Az összeállítás nyolc témakör köré csoportosul: Akrobaták, Törött tükör (A kubista kaland), Bohócok és táncosok (A vonal), Szürrealista metamorfózisok (Az Alak feltalálása), Szörnyek, Politikai alakok, Pásztoridillek, A festészet lényege.

Kégl elmondta: a kiállításhoz együttműködő partnereket is keresnek. A Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria 2012-ben egyesült egy új intézményként. A Szépművészeti Múzeum 2015-ben felújítási munkák miatt három évre bezárt, ezalatt fő műveiből a Magyar Nemzeti Galériában nyílt gazdag válogatást nyújtó kiállítás.