Pert indítottak pénteken a New York-i Metropolitan Múzeum ellen Picasso egy olyan műve miatt, amelyet eredeti tulajdonosa, Paul Leffmann állítólag kényszerből adott el 1938-ban a náci és a fasiszta üldöztetés elől menekülve.

MTI

A néhai német zsidó gyáros unoka-unokahúga, Laurel Zuckerman azt követeli a múzeumtól, hogy vagy adja át az igen ritka képet, vagy pedig fizessen több mint százmillió dollár kártérítést. A L’Acteur (A színész) Picasso 1904 és 1905 közötti rózsaszín korszakából származik. Paul Leffmann 1938 júniusában 12 ezer dolláros összegért adta el a festményt két műkereskedőnek, hogy Svájcba tudjon menni a Benito Mussolini vezette Olaszországból, ahová az előző évben költözött feleségével a náci Németországból. A gyáros nem sokkal Adolf Hitler olaszországi látogatása és az után döntött a menekülés mellett, hogy nyilvánvalóvá vált, a zsidók Olaszországban sincsenek biztonságban.

A Metropolitan Múzeum 1952-ben ajándékba kapta a Picasso-képet, de a felperes szerint nem járt megfelelően utána az alkotás eredetének. A neves intézmény csak a mű évtizedekig tartó pontatlan nyilvántartása után ismerte el Paul Leffmann tulajdonjogát és a kép 1938-as adásvételét – emlékeztetett Laurel Zuckerman, aki csak 2010-ben szerzett tudomást a festményről. Az örökös azonnal visszakövetelte a művet. Az ügy aztán egy ideig vesztegelt, a feleknek péntekig lett volna idejük megállapodni.

A felperes ügyvédje, Lawrence Kaye szerint tekintettel azokra a körülményekre, amelyek közepette eladni kényszerültek a festményt, Leffmannék soha nem vesztették el tulajdonjogukat. A házaspár a második világháború után Zürichben telepedett le, ott is haltak meg. A színész legutóbb akkor került a hírekbe, amikor a múzeum 2010-es nagyszabású Picasso-tárlatán egy diák elveszítve egyensúlyát nekiesett a vászonnak és 15 centis sérülést okozott rajta. A nagy értékű festményt restaurálták. A Met egyelőre nem reagált a keresettel kapcsolatos hírekre.

Fotó: nydailynews.com