Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 208
 •  
  208
  Shares

Nemrég jelent meg a 40. születésnapját ünneplő Busa Pista negyedik (!) 2019-ben publikált vinyl lemeze, a MXB  projekt XXXX című anyaga. Ez finoman szólva is rekord a magyar popzene történetében, hiszen négy önálló albumról van szó, még ha vannak közöttük válogatások is. Naná, aki több, mint ezer számot készített már élete során… Busa Pistával beszélgettünk. 

PZL – 061.hu

Nem jöttél zavarba, amikor a Budapest Vinyl igazgatója, Kovács Tamás vázolta a terveket: négy vinyl lemezed jelenik meg egy év leforgása alatt…. Ráadásul a négy album covere végül az arcképet adja ki…
Nagyon örültem, hogy megkeresett a Rasta (Kovács Tamás, a Budapest Vinyl kiadója – a szerk.). Az első terv az volt, hogy négy kislemezem jelenik meg, a negyvenedik születésnapomra, de két hétre rá hívott, hogy legyenek inkább nagylemezek… Az arckép az én ötletem volt, mivel képregénygyűjtő is vagyok.

Volt elgondolás abban, hogy mi lesz a sorrendje a megjelenő albumoknak? 
Természetesen. Az első vinylre az Irie Maffia zenekarral közös régebbi számaim kerültek fel, egy kakukktojást, a Kapitalizmus című számot kivéve. A másodikra a fizikai hordozón először megjelenő Bupino, és a HC zenekarom a Mangani808 számai kerültek fel. A harmadik hanghordozóra az etno-hiphop csapatom, a Zuboly anyaga került. Minden számot újravettünk, és vannak új meglepetések is. A negyedik lemez már teljes mértékben új számokat tartalmaz. Az MXB, azaz Mango x Busa a régi Gimmeshot korszakát idézi, sok dub, és wonky található rajta.

Érzed-e magadon a fejlődést a szövegelésben és a szövegírásban?
Ez alap. Persze hogy érzem a fejlődést, évi 100 koncert és 60-70 próba után. Az új dupla cd-m ami az XL címet viseli 40 számot tartalmaz. Mindössze két óra a két cd.

Van, amikor begyorsulsz a szövegmondásban, például a Keep it Csóró című számban. Itt ugyebár  nincs technikai trükk? Hogy sikerül ezt hibátlanul hozni a koncerteken?
Semmi trükk. Ahogy mondtam régen: nem számít a korod, csak mindennap gyakorold, légy elszánt bizakodó, ne hermás hibbant lotyó. A gyakorlat teszi a mestert.

A honi rap underground hogyan fogadta ezt a négy lemezt? Voltak irigy szólamok?
Akiket ismerek, azok büszkék rám. A többieknek nincs lemezjátszója.

Belefolytál a zenei témákba? Vagy rábíztál mindent Mangóra? 
A legutóbb megjelent lemez esetében együtt ötletelünk, de a zenét Mango csinálja. A szövegeket én írom, sampling-eket nem használunk, itt minden fel lett játszva.

Mennyire korszerű a új, negyedik sorszámú hiphop albumod? Figyeled a nemzetközi hiphop trendeket?
A korszerűség objektív, de ha párhuzamot kéne vonnom, akkor Run the Jewels-szerűek a zenéink, mind a Bupinoval, mind az MXB-vel. Nem mozgat a trend. Hallgatok mai zenéket – például Tech N9ne-t, Twista,Twisted Insane-t, de csak inspirációt kapok tőlük, és nem lopom el a stílusukat.

Gondolom, most, négy lemez után pihensz. Mégis: mi lesz a következő nagy dobásod? 
Pihenni? Soha! Lesz új Irie lemez, készül még egy szólóalbumom, amiből már megvan kb. egy órányi anyag. Idén 15 éves a Zuboly, és a Maffia is, a többi a jövő zenéje. Több mint ezer számot csináltam eddig, ja, és az új dupla cd-met saját kézből adom el.

Képek: Busa archív

https://nullahategy.hu/busa-az-on-husa-az-irie-maffia-busa-40-cimu-vinyl-lemezerol/?fbclid=IwAR27BgUjhttfzTOsrtIHdbaFC0RzOrJqT1CJNm9YetA5XxREMrsDfidlQuU


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 208
 •  
  208
  Shares