Az Interstate 55 út észak-dél irányban szeli ketté az Egyesült Államokat, olyan ikonikus városokon visz keresztül, mint Chicago, Jackson, Springfield, Memphis, New Orleans vagy St. Louis. Akinek máris megjött a kedve egy igazi amerikai gasztrotúrához, annak szerencsére nem kell átrepülnie az óceánt, elég ellátogatnia a Bajcsy-Zsilinszky út és az Alkotmány utca sarkán taalálható I55 American Bar & Restaurantba. Amiért pedig ezt már sokan meg is tették, az a különleges Chicago deep dish pizza. 

TIHANYI RITA – 061.hu

Az I55 mögött tapasztalt csapat áll, a Kiss testvérpár, Dávid és Péter nevéhez fűződik a Budapest Barbecue Company, és a Beer & Burger néven indult, majd Budapest Burger Companyra keresztelt hamburgerező is. Az utóbbi újabb evolúciója nyomán született meg az I55, a Wesselényi utcai üzlethelyiséget ugyanis kinőtték, és ott már nem tudtak hova terjeszkedni. Ha pedig már költözés, akkor új, bővebb étlap készült, így került szóba a Chicago deep dish pizza.

Fotó: Horváth Péter Gyula

„Fogtuk magunkat, kiutaztunk egy hosszú hétvégére Chicagoba, és napi három deep dish pizzázóba mentünk el.” – meséli Gebura Máté, az étterem üzletvezetője. Még főzőtanfolyamra is beiratkoztak, hogy a deep dish pizza elkészítésének minden fortélyát megismerjék. Hazaérve megrendelték a pizzakemencét, és elkezdtek kísérletezni. „Egy kicsit alakítottunk a kinti recepteken, mivel az amerikai szájíz teljesen más, mint a magyar. Próbáltuk európaivá varázsolni az ételt. Szerintem sikerült.”

Fotó: Horváth Péter Gyula/061.hu

Új helyszín, új étel – csak kellett hozzá egy új név is. Az I55-ös út Chicago-ból indul, a deep dish hazájából, kettészeli az Egyesült Államokat, az út során a hamburgertől a steakeken át a nachosig mindent megkóstolhatunk, csakúgy, mint a róla elnevezett étteremben. A deep dish pizzát legegyszerűbben úgy lehetne jellemezni, mint egy pizzapite, amibe fordított sorrendben kerülnek a feltétek: alulra a sajt, középre a hús és a zöldségek, legfelül a paradicsomszósz. A sorrend cseréjére azért van szükség, hogy a hosszú sütési idő alatt ne égjen meg a sajt. Maga a tészta vékony, a kész pizza vastagságát a perem, és a beletöltött feltétek adják: a speciális sütőedény oldala 5 cm magas. A pizzák többfős méretekben rendelhetők, de nemrég bevezették ebédidőben az egyszemélyes verziót is. Egy két-háromfős pizzához 70 dkg sajtot használnak, a sütési idő pedig 30-35 perc – aki siet, az jól teszi, ha odatelefonál előre, és leadja a rendelését.

Fotó: Horváth Péter Gyula

A budapestiek kíváncsiak az újdonságra, egyelőre a legtöbben pizzát rendelnek az étteremben. Ugyan a vendégeknek általában elsőre szokatlan a deep dish koncepciója, de megkóstolják, és beleszeretnek. „a Chicago deep dish azért ilyen, mert ilyennek kell lennie” – jelentette ki Máté, és szerintem is ez a lényeg: hogy ez is pizza, meg az is pizza – nem választani kell, hanem kipróbálni mindent! Ne gondoljuk azonban, hogy ebben a pizzában nincsen semmi olasz: a negyvenes évek Chicagojában számtalan első-, másod-, harmadgenerációs olasz bevándorló élt, kultúrájuk hatással volt a város gasztronómiájára, és szerepet játszott a deep dish pizza létrejöttében is.

Fotó: Horváth Péter Gyula

Persze érdemes az étlap többi részével is megismerkedni! A hamburgerkínálat nagy részét a Burger Companytól hozták át, szóval az ott megszokott ízekkel találkozhatunk. A Barbecue Companytól a tépett malacot, marhaszegyet, füstölt oldalast – ezeket a saját smokerükkel készítik. Népszerűek még a házi nachos tálak, minden jóval megrakva, de a levesek is: csirkeragu, gulyásleves, vagy egy különleges kukorica-krémleves. Az ételeket hétféle csapolt sörrel vagy limonádékkal és koktélokkal öblíthetjük le. 

Fotó: Horváth Péter Gyula/061.hu

Az I55 olyan étterem szeretne lenni, ahol a nagy társaságok is jól érzik magukat. A deep dish pizza mérete miatt tökéletes erre, a közös étel jó hangulatot teremt. Az Alkotmány utca felől már megnyitott a terasz is, sőt, nemsokára a Bajcsy-Zsilinszky út felőli oldalon is lesz. A focirajongókra is gondoltak: az étteremben több helyen is van kivetítő.

Vezető kép: Horváth Péter Gyula/061.hu