Van, amikor egy brand elöregszik. Ilyenkor újratervezik a logót, valahogy dinamizálják a márkát, vagy hagyják kimúlni. Az ARC plakátkiállítás olyan, mintha ott felejtették volna a Felvonulási téren, kb. tíz éve. Az ARC-nál még egy kisplasztikai biennále is felkavaróbb, mert az legalább pszicho-aktív cucc, míg a plakát show olyan, mint a reklámkreatívok jegyzetfüzete, amibe felskiccelnek ezt-azt az unalmas értekezleteken, és ők lepődnek meg a legjobban, amikor ezeket megveszi az ügyfél, sőt plakátot készít belőlük.

ZL – nullahategy

Az ARC az, ami mindig is volt: szóviccfesztivál, illetve kollázs jellegű karikatúrák egymásutánja. Hócipő-különszám, amin csak a Heti hetes nagyágyúi mosolyognak, kb. úgy, ahogy Farkasházy Teddy somolygott, amikor a kormányváltás előtt egy nappal, biztos, ami biztos,  Gy. Ferenc még hozzávágott néhány millát.

IMG_7107

Ezt a huncut tekintetet most Karácsony Gergely Zugló polgármestere hozza, akinek szintén van plakátja, ami az ARC történetének talán legszürreálisabb ábrázolata. Egy direkt politikai hirdetésben piszkálja Baán Lászlót, és a Múzeumi Negyed terveit. Mivel Karácsony a kiállításnak helyet adó kerület polgármestere, úgy gondolta, alanyi jogon elhelyezi a viccesnek szánt plakátok között a sajátját, jó Döbrögi uram módjára. És valóban vicces a dolog, hiszen azt mondja Karácsony, hogy a Városliget ezen részén már működik egy múzeum, úgy hívják: ARC kiállítás. Nos, ez finoman szólva is fogalmi zavar, hiszen a 2015-ös plakátok esetleges kihelyezése a macskaköves parkolóban nem nevezhető múzeumnak, még szerencse, hogy ő csak egy plázát épít a valóban zöld kerület, Zugló szívébe, a többi három mellé. Kutyashow.

11145068_10205936542347519_4231843767893785360_n

Aki azt mondja, hogy az Álom én vagyok szóvicc szórakoztató, az nem olvasott az elmúlt harminc évben képaláírásokkal jófejeskedő magazinokat. Ezeknél a képaláknál a HVG stábja is szórakoztatóbb, nem kell hozzá kimenni a Felvonulási térre. Ja, azt már meg sem említjük, hogy a szöveget Orbán Viktor szétgrafikázott portréjára helyezte rá a kreatív.

A drótkerítés egyik négyzetéből formált Magyarország is csak egy átlagos karikatúra, amit még egy osztrák napilap szombati száma sem hozna le, hiszen ez a vizuális geg nemes egyszerűséggel vándormotívum. A Szabadság szobor kezébe cannabis levelet tenni maximum az első goa fesztiválon lehetett vicces, húsz éve, de már pólóra senki nem vasalná rá, mert olyan nagyot azért nem üt.

IMG_7124

Egyetlen igazán kreatív megoldást láttunk, a huszadik századi sorsfordulók (20, 48, 56, 89…) lottószámos megjelenítését. Itt továbbgondolható a szerencse, a véletlen és a sorszerűség fogalmisága. De valójában ez sem több, mint egy napilap magazin mellékletének illusztrációja. Ügyes még a Tesco logó és a vasárnap felirat egybeforgatása, de ilyet is kapok a Fabebookon naponta ötöt. Szóval, az ARC egy kimúlt formátum, hiszen második nyilvánosságnak ott a Facebook, tehát még arra sem jó, hogy Geszti Pétert valamennyire visszahelyezze a térképre, akarom mondani, a plakátra.

Fotó: Szabó Fruzsina Anna