Magyarországon a híradások alapján eddig alig néhány önkormányzat döntött a játszóterek bezárásáról, a kormányzati intézkedések, tiltások és ajánlások egyelőre nem érintik ezeknek a helyszíneknek a látogatását. Pedig egészségügyi szempontból erre is szükség van a koronavírussal fertőzött országokban, így hazánkban is.

061.hu

A koronavírus ugyan gyerekekre kevésbé veszélyes, ám nem véletlenül javasolják, hogy a felnőttekhez, idősekhez hasonlóan kényszerítsük őket is izoláljuk: terjesztőként ugyanis könnyen továbbadják a fertőzést, így gyorsítva a járvány terjedését.

A G7.hu tájékoztatása szerint számos olyan országban is betiltották a játszóterek látogatását, ahol még nem rendeltek el országos vesztegzárat,  mint Olaszországban, Spanyolországban vagy újabban Ausztriában és Csehországban. A társas érintkezések minimalizálása érdekében például Görögországban pénteken rendelték el a játszóterek lezárását, Írország fővárosában, Dublinban szombaton, egész Belgiumban és Bajorországban hétfőn – írja a lap hétfőn közzétett cikkében.

A szomszédos országok közül is több városban lezárták a játszótereket, például Pozsonyban vagy a szlovéniai Mariborban. A gazdasági portál annak is utána járt, Magyarországon eddig hol döntött az önkormányzat a játszóterek bezárásáról. E szerint eddig három budapesti önkormányzatról (Várnegyed, Erzsébetváros és Terézváros) jelent meg a hírekben, hogy bezárják a játszótereiket. Hétfőn Esztergom és Komárom is hasonlóan döntött. Fontos észben tartani, hogy a kihalt játszóterek sem feltétlenül fertőzésmentesek.

“A legújabb kutatások szerint a vírus néhány órától kezdve akár kilenc napig is képes túlélni a fémen, a műanyagon és az üvegen. A fertőzésveszélyt lehetne csökkenteni az egyes játékok fertőtlenítésével, de ez elég életszerűtlen. A játszóterek helyett nagyobb biztonságot jelent, ha a szülők a természetbe viszik a gyerekeket, ahol lehetőleg minél kevesebb ember van”

– írja a G7.

Kiemelt kép: A Liget Budapest Projekt keretében megépült Nagyjátszótér a Városligetben 2019. október 27-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)