Tizenegy állatot, köztük három oroszlánt és egy medvét szabadított ki az albán rendőrség vasárnap “pokoli körülmények” közül egy albániai magánállatkertből.

MTI

Miután a Tiranától 100 kilométerre délre található Fierben lévő állatkert tulajdonosa megtagadta az együttműködést, a hatóságok behatoltak a területre és biztosították az állatorvosoknak a bejutást.

Az állatok – három oroszlán, egy medve, egy zebra, néhány szarvas, antilopok és rókák – nyugtatót kaptak, hogy biztonságosan elszállíthassák őket a tiranai állatkertbe. “Az állatok életkörülményei ebben az állatkertben szörnyűek, ez pokoli módja az állattartásnak” – mondta Ioana Gabriela Dungler, a Négy Mancs nemzetközi állatvédő szervezet munkatársa.

Petrit Osmani, aki tizenöt éve üzemelteti az állatkertet, hevesen tiltakozott a razzia ellen. “Nincs ehhez joguk! Ezek az állatok a gyerekeim, maguk elveszik tőlem a gyerekeimet” – mondta, hozzátéve, hogy panaszt nyújt be a magántulajdon megsértése miatt.

Az állatkertet júliusban keresték fel a Négy Mancs munkatársai, akik értesítették a hatóságokat. “Lensi, az egyik oroszlán súlyos szemgyulladásban szenvedett, és az a veszély fenyegette, hogy megvakul. Megmentettük és most jobban van, de mindannyiuknak ellátásra van szüksége ahhoz, hogy teljesen meggyógyuljon” – mondta Carsten Hertwig, a Négy Mancs tagja.

A három oroszlánt hamarosan Hollandiába szállítják, ahol a környezet jobban hasonlít természetes életterükre. A medve Németországba kerül.