Elévülés miatt elutasította a berni ügyészség a Roman Polanski ellen tett újabb feljelentést. Októberben egy egykori német színésznő tett feljelentést a svájci rendőrségen, azzal vádolva a filmrendezőt, hogy 45 éve, 15 éves korában megerőszakolta.

MTI

Renate Langer fellebbezhet a feljelentését elutasító határozat ellen – közölte szerdán Christof Scheurer, a berni főügyészség szóvivője. A 61 éves nő azt állította, hogy 1972 februárjában egy gstaadi házban történt az erőszak. Langer a negyedik nő, aki azzal vádolta meg a ma már 84 éves Oscar-díjas rendezőt, hogy erőszakot követett el rajta. Langer szeptember 26-án a St. Gallen-i rendőrségen tett feljelentést Polanski ellen.

Augusztusban Los Angelesben egy Robin néven szereplő nő ugyancsak azzal vádolta meg Polanskit, hogy 1973-ban, 16 éves korában megerőszakolta. 2010-ben pedig Charlotte Lewis brit színésznő állította, hogy 1983-ban, amikor még tinédzser volt, Polanski szexuális erőszakot követett el rajta. A rendező ügyvédje szerint Lewis hazudott.

Polanski 1977-ben egy vádalku reményében elismerte, hogy megerőszakolta a 13 éves Samantha Geimert, és 42 napot töltött börtönben. Ám mikor megtudta, hogy a vádalku ellenére súlyos büntetésre számíthat, az ítélethirdetés előtt megszökött az Egyesült Államokból, amelynek körözési listáján máig szerepel. Azóta a francia-lengyel állampolgárságú filmes Franciaországban és Svájcban él.

Az elmúlt évtizedek alatt jogi képviselői többször próbálták elérni, hogy az Egyesült Államokban mentsék fel a rendezőt, maga Geimer is ezt kérte, de a legutóbbi kísérlet sem sikerült, szeptemberben egy kaliforniai bíró ismét úgy döntött, hogy “Polanski ügye folytatódjon”.

Fotó: Vanity Fair