Az Amerika Kapitány – Polgárháború legtöbb jelenete olyan, mint egy katonai parádé a Vörös téren. Hatalmas energiák mozdulnak meg, de hosszú távon unalmas nézni. Ráadásul a jófejek egymás ellen küzdenek, így nincs kinek szurkolni. Ettől függetlenül a Marvel új lutra albuma is nézhető, szórakoztató, afféle győzelem napi felvonulás, amerikai módra.

PZL – 061.hu

Ha a pajzsról ideáig csak a Varsói Szerződés  Pajzs ’79 hadgyakorlata jutott eszébe, akkor ideje tágítani a tudatán, ahogy tágul a világegyetem, és ahogy tágul a Marvel filmuniverzuma is. Mert a pajzs valóban a harcászat csodafegyvere, csak éppen 2016-ban Amerika Kapitány nemzeti színekben pompázó pajzsa, nem pedig néhány szovjet harckocsi. Van úgy, hogy az ember immúnis lesz a tökéletesen megkoreografált, jó ritmusú harci jelenetekre, mert végül is, úgysem hiszi el, hogy egy hangyából hirtelen felhőkarcoló méretű harci robot lesz, szóval, miért izgulni, amikor úgyis jön valami addig rejtett szupererő, és ha kell, szemmel veréssel összedönti a toronyházakat.

AK3

De az Amerika Kapitány – Polgárháború mégsem veszett fejsze nyele. Többek között azért sem, mert szellemes, önreflexív, és tényleg annyira látványos, mint egy atomtámadás a Cirque du Soleil előadása közben. Persze, a poénokon érződik, hogy néhányat utólag írták a forgatókönyvhöz, mégsem olyanok, mint amikor Geszti Péternek odaadták a Kalózok forgatókönyvét, hogy dobja fel néhány szóviccel.

Tony Stark (Robert Downey Jr.) úgy dönt, hogy támogatja az indítványt, amely kötelezi a szuperhősöket, hogy csatlakozzanak ahhoz az egyezményhez, aminek értelmében csak a nemzetek jóváhagyásával hajthatnak végre akciókat. Nos, ezen a ponton a film olyan lesz, mint egy vizsgatétel az Európai Unió felépítéséből, de szerencsére eléggé pörög ahhoz, hogy ne az ENSZ klímakonferenciáján érezzük magunkat, hanem egy moziteremben. Amerika Kapitány (Chris Evans) viszont nem hajlandó csatlakozni az egyezményhez, a Bosszúállók csapata kettészakad, és a különleges képességű hősök egymás ellen fordulnak.

captain-america-civil-war-pics-022

Ez pont olyan értelmetlen, mint a Batman vs. Superman, hiszen kinek szurkoljon a drága néző? Jó esetben nincs olyan, hogy valaki utálja Batmant, ezért Jokernek szurkol. A szuperhősöknek szurkolunk, nem a jól megkonstruált ellenségeiknek. Ha szuperhősök harcolnak egymás ellen, értelmét veszti a jó és a rossz küzdelme, ami mégis csak e mesék alfája és omegája. A film igazi szuperhős fesztivál, csupa headlinerekkel, Hulk és Thor kivételével a Bosszúállók szint összes karaktere szerepet kap, még a rugdalózóban megjelenő Pókarc is csetlik-botlik néhányat, így a film nem is Amerika Kapitány sztori, hanem egy szinte teljes értékű Avengers-epizód.

Persze, a alapkonfliktus a Vasember és Amerika Kapitány meccse, de mivel ők bírják egymást, nem lehet átélni a pillantnyi szembeállásukat. Mert akkor most az ENSZ-bürokrata Vasember a szimpibb, vagy a kívülálló Amerika Kapitány? Hát persze, hogy a törvényen kívüli. Viszont a Vasembernek van humora, míg a szőke szépfiú Amerika Kapitány kb. annyira vagány, mint egy új tag a Backstreet Boysban. A két és fél órás mozi kissé hosszú, de ez a családi perpatvar mindig sokkal izgalmasabb, mint pár héttel ezelőtt Superman és Batman cicaharca.

Amerika kapitány – Polgárháború
amerikai akciófilm
rendezők: Anthony Russo, Joe Russo
főszereplők: Chris Evans, Anthony Mackie, Robert Downey Jr., Martin Freeman, Scarlett Johansson
bemutató: 2016. május 5.