Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A cseh főváros önkormányzata mérlegeli, hogy visszaállítja a Kisoldali térre Joseph Wenzel Radetzky csehországi származású osztrák marsall szobrát, amelyet Csehszlovákia 1918-as megalakulását követően távolították el – írta a Novinky.cz cseh hírportál kedden.

MTI

A városi tanács a közelmúltban megbízatást adott egy építészeti tanulmány kidolgozására, hogyan lehetne felújítani a Kisoldali teret és közvetlen környékét, illetve újra az eredeti helyén felállítani a szobrot is. A patinás Kisoldali tér, amely a Prágai Vár, a Hradzsin alatti váralja központi tere, évtizedeken át autóparkolóként szolgált. A városi tanács egy éve úgy döntött, hogy a teret visszaadja a városlakóknak és a turistáknak. Első lépésként megszüntették a parkolást. A felújítási munkálatok kezdetét a jövő évre tervezik.

Joseph Wenzel Radetzky (1766-1858) életnagyságú szobra röviddel halála után, 1858-ban került a prágai Kisoldali térre.  Csehszlovákia 1918 októberi megalakulása után azonban a túltengő hazafias felbuzdulás jegyében az osztrák császársághoz kapcsolódó köztéri műalkotásokat a csehek fokozatosan eltávolították, többnyire megsemmisítették, és csak ritka esetekben kerültek ezek a szobrok múzeumi gyűjteményekbe. Hasonló sors érte 1918 után Szlovákiában a magyar köztéri szobrokat.

Miután a Radetzky-szobrot a szakértők nagyon jó műalkotásnak tartották, még 1918 karácsonya előtt letakarták, bedeszkázták, és így elkerülte a pusztulást. A szobrot 1919-ben szétszedték és múzeumi raktárba szállították. A szocialista évtizedekben az osztrák császári marsall szintén a cseh nemzet ellenségének számított, így visszatérése a köztérre fel sem merülhetett. Az 1989-es rendszerváltás után azonban többen felvetették, hogy a cseh képviselőház és a szenátus szomszédságában lévő történelmi térnek vissza kellene adni egykori arculatát, beleértve a szobor felállítását is.

Végleges hivatalos döntés ugyan még nincs, de minden jel arra vall, hogy a híres és értékes lovas szobor rövidesen visszakerülhet az eredeti helyére, a prágai Kisoldali térre.  Josepf Wenzel Radetzky gróf 1766-ban a csehországi Trebnitzben (ma Sedlcany) született és 1858-ban az olasz Milánóban halt meg, miközben fényes katonai karriert futott be, az osztrák császári hadsereg marsallja és a császár tanácsosa is volt. Neve az idősebb Johann Strauss által írt Radetzky-induló által vált közismertté és halhatatlanná.

Kép: wdl.org

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •