Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

„Gyerekkoromban is szinte csak azt hallottam, hogy Magyarország rossz hely. Én nem hiszem, hogy ez így lenne. Szerintem sokkal rosszabb a híre, mint amilyen a valóságban. Itt nagyon tehetséges emberek is élnek, akik a meglévőnél jobbra vágynak. Ami hiányzik, az szerintem a hit. Hinni abban, hogy az ember itt is elérheti céljait, hogy itt is befolyásolhatja a környező világot.” – mondta Árvai Péter a világsikereket elért Prezi társalapítója az Innoteka.hu-n megjelent beszélgetésben. De hogyan lett az álomból valóság?

GYŐRI MIKLÓS- PestiMese/Nulla6egy Facebook-csoport

A Prezi ötletgazdája Somlai-Fischer Ádám A Budapesti Műszaki egyetem egykori építészmérnök hallgatója. A fejlesztési időszakban kapcsolódott be Halácsy Péter informatikus, a Budapesti Műszaki Egyetem új média oktatója valamint Árvai Péter, aki korábban már sikereket ért el startup vállalkozásokkal Svédországban. 2009-ben az általa alapított omvard.se megkapta Svédország legjobb weboldala díját, ami egy svédországi kórházak szakmai munkáját összehasonlító weboldal, valamint társfejlesztőként nevéhez fűződik az a mobil hírolvasó is, amivel elsőként tették lehetővé a TED előadások követését mobiltelefonról.

A Kitchen Budapest és a Magyar Telekom 160 ezer dolláros segítségével indult vállalkozás kezdetben ZUI néven indult a Kitchen Budapest egyik első projektjeként. A ZUI annyit tesz, mint Zooming User Interface, azaz zoomolható felhasználói felület. Magyarul azt jelenti, hogy a prezentáció felületére bárhol bármikor rá lehet zoomolni, hogy még több adatot tudjunk megjelentetni, amennyiben előre beleszerkesztettük és nem pedig lineárisan követi a sablon dia az előzőt, ahogy a PowerPointban megszoktuk. Azonban az éles tesztek után külön cégként folytatta pályafutását az immár Prezi néven futó alkalmazás. 2009 Április 5-én pedig élesben is elindították a Prezit.

Árvai Péter, Halácsy Ádám, Somlai-Fischer Ádám – megcsinálták. Fotó: szegedcafe.hu

Árvai Péter, Halácsy Ádám, Somlai-Fischer Ádám – megcsinálták. Fotó: szegedcafe.hu

Nem sokat kellett várniuk az első elismerésre. Április közepén a The Next Web webkettes konferencián hajszál híján elhozták az első helyezettnek járó elismerést, azonban megelőzte őket egy holland alkalmazás, a My Name Is E. A négytagú zsűriben helyet foglalt a TechCrunch egyik szerzője is, aki az esemény után egy igencsak pozitív hangvételű cikkben magasztalta az alkalmazást: A Prezi a legjobb online prezentációs alkalmazás, amit valaha láttam címmel.

A 2009-es induló év azonban még tartogatott néhány kellemes meglepetést a csapatnak. A Sunstone Capital 350.500.000 forintot fektetett a cégbe a TED Conferences céggel társulva, hogy az amerikai és nemzetközi piacon is hatékonyan tudjanak működni. 2009 júniusában 400 jelentkező közül választották be a Prezit abba a 30-ba, akiket meghívtak Microsoft központjában szervezett Startup konferenciára. Majd a TedGlobal-al is együttműködésbe kezdtek, amiben különböző előadóknak segítenek elkészíteni prezentációjukat. Elsőként Parag Khanna használta a Prezit, kicsit felturbózott verziójában, amikor az országhatárok elmosódásáról beszélt Oxfordban,  valamint James Geary, aki a metaforák hatása a nyelvre előadását tartotta ugyanott.

Nem sokkal James Geary előadása után, Chris Anderson kurátor bejelentette, hogy a TED konferenciák tulajdonosa, a The Sapling Foundation jelentős összeget invesztál a cégbe. Lásd fentebb. Nem sokkal ezután jött a hír, hogy a Twitter egyik társalapítója, Jack Dorsey tagja lett a Prezi tanácsadói testületének. 2009 őszén pedig megnyitották san franciscói irodájukat is.

2010-ben bővítették a szolgáltatásukat egy új opcióval, méghozzá a csoportos prezentáció szerkesztésének lehetőségével, ami annyit tesz, hogy online, valós időben egyszerre 10 ember is szerkesztheti ugyanazt a prezentációs anyagot.

2011 áprilisában, két éves működés után elérték az 5 millió felhasználót. Ugyanebben az évben újabb jelentős fejlődésen mentek keresztül, amikor a Prezi 2011 decemberében lezárta a tárgyalásokat az Accel Partnerssel és a Sunstone Capitallal, ami 3 250 000 000 forint tőkebefektetést eredményezett. Az Accel egyébként olyan nagyágyúkba fektetett már be, mint a Facebook, Dropbox, Groupon vagy a Spotify zenemegosztó alkalmazás. 2011 végére pedig bekerült az ITunes App Store top 10 ingyenes, munka hatékonyságát növelő alkalmazásai közé. Amerikai irodájuk létszáma pedig elérte az ötvenet.

A Prezi budapesti irodája Fotó: generaciopszichologia.postr.hu

A Prezi budapesti irodája Fotó: generaciopszichologia.postr.hu

2012-ben a Prezi egyik új fejlesztésének eredményeképp lehetővé vált, hogy a ppt Power Pointos diákat is belehessen építeni a Prezi felületére, megkönnyítve, hogy a régi prezentációkat is meg lehessen osztani a Prezivel, copy-paste nélkül. Az év közepén a Prezi bejelentette, hogy felhasználóinak létszáma átlépte a 10 milliót, miközben olyan nevek magasztalták az alkalmazást, mint Al Gore vagy Chris Anderson, a Wired magazin főszerkesztője. Nemzetközi sikert jelzi, hogy az alkalmazásról 9 könyv jelent meg 5 nyelven, egyedül Dél-Koreában 5 különböző tankönyv jelent meg a használatáról. AZ év végén pedig a cég bejelentette, hogy elérték a 17 millió felhasználót, ami azt jelenti, hogy havonta 1 millió újabb regisztrált felhasználót könyvelhettek el.

2013-ra a budapesti és san franciscói irodájuk együttesen 120 embert foglalkoztatott már. Hazai irodájuk az Opten szerint 2010-ben 12, 2011 ben 22 milliós nyereséggel zárt. Szakértői becslések szerint a cég éves árbevétele 20 millió dollár körül mozog, értéke pedig meghaladja a 100 millió dollárt. Ebben az évben a Prezi átköltözött a nagyobb, kényelmesebb, modernebb és leglegleg új irodájukba, a Nagymező utcába, ahol egy olyan irodát rendeztek be dolgozóiknak, amit eddig csak az amerikai óriások biztosítottak. Pihenő szoba, saját séf és bisztró, babfotelek, műfű. 2013-as év végén pedig közleményt adtak ki, miszerint a felhasználók száma átlépte a 30 milliót és 96 millió prezentáció van elmentve a Prezi szerverein.

Terjeszkedést elősegítvén a cég bejelentette, hogy három új vezető csatlakozik a céghez. Többek között Tobey Fitch, mint az új humánerőforrás vezető, korábban az Applenél hasonló munkakörben és Scott Kabat, mint a cég új ügyfélszolgálati vezetője, aki a Googlenál volt korábban alkalmazásban. A cég munkatársainak száma immár 170 fő, amit további bővítések követnek.

Barack Obama és Árvai Péter a Prezi társalapító-vezérigazgatója kezet fog a washingtoni elnöki rezidencia Kék szobájában 2014. február 28-án.  Fotó: index

Barack Obama és Árvai Péter a Prezi társalapító-vezérigazgatója kezet fog a washingtoni elnöki rezidencia Kék szobájában 2014. február 28-án. Fotó: Fehér Ház/Pete Souza

Az újabb nagy áttörés idén, 2014-ben következett be, amikor is bekerültek az amerikai kormány ConnectED elnevezésű oktatásfejlesztési programjába. Egyedüli európai cégként olyan óriásvállalatokkal együtt vesznek részt a projektben, mint a Microsoft, Apple, Autodesk, Adobe, AT & T, a Sprint, a Verizon és az O’Reilly Media. A ConnectED célja, hogy a fejletlenebb digitális eszközökkel rendelkező iskolákat támogassa, minden amerikai iskolában elérhetővé tegye a széles sávú internetet 5 éven belül és, hogy megfelelően felkészítse a tanárokat az ezzel járó digitális előnyök legjobb felhasználására, hogy a diákok a lehető legtöbbet profitáljanak belőle. Ennek keretében a nagy cégek termékeik felajánlásával több, mint egy milliárd dollárral támogatják a programot. Nyilvánvaló stratégiai célként azért, hogy versenyképessé tegyék az amerikai oktatást nemzetközi szinten. Ennek eredményeképpen a Prezit több százezer amerikai iskolában fogják használni, ami a cégnek 100 millió dolláros előfizetést fog biztosítani. Ennek örömére szerveztek is egy látogatást a Fehér Házba, ahol Árvai Péter a Prezi képviseletében rázhatott kezet Barack Obamával egy könnyed csevej kíséretében az oktatás és a fiatalság fontosságáról a jövőt illetően. 2014-es év elejére a Prezinek világszinten már több, mint 35 millió felhasználója van 190 országban.

Vezető kép: welovebudapest.hu


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •