Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Hat vidéki és határon túli teátrum legfrissebb operaelőadása vendégeskedik április 4. és 9. között a budapesti Erkel Színházban a Primavera ’17 fesztivál részeként. A fővároson kívüli operajátszás népszerűsítésére négy éve minden tavasszal megrendezett sorozat idén április 4-én, a Kolozsvári Magyar Opera vendégszereplésével veszi kezdetét.

MTI

Mozart Don Giovanni című operáját Selmeczi György, az intézmény művészeti vezetője rendezi, aki szerint egy olyan jól “olvasható” előadás létrehozása volt a cél, amely a kamarazenélés és a kamaradráma attitűdjeit helyezi a középpontba. A Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző és muzsikus a produkció dirigense is egyben, az előadásban a kolozsvári társulatból Sándor Csaba, Sándor Árpád, Fülöp Tímea, Köpeczi Sándor, Barta Lóránt, Egyed Apollónia, Szilágyi János és Chiuariu Lívia működik közre.

Április 5-én a Győri Nemzeti Színház művészeié a színpad, akik Verdi Traviatáját hozzák el a fővárosba. Szűcs Gábor rendező rendkívül aktuálisnak tartja a szerelemről, megbocsátásról, társadalmi előítéletekről szóló történetet, amelyet napjaink díszletei között rendezett meg. A Silló István vezényletével játszott opera főbb szerepeit Lőrincz Judit, Turpinszky-Gippert Béla és Bede-Fazekas Csaba éneklik.

A Szegedi Nemzeti Színház társulatán a sor április 6-án, akik szintén az olasz mester egyik darabját választották. A Toronykőy Attila színrevitelében látható Trubadúr-produkció azonban nem kíván elvonatkoztatni a történet alaphelyszínétől, az egyházi befolyás alatt álló középkori Spanyolországtól. “A trubadúrt a saját megírt korában, azaz a 15. században kell játszani, természetesen a mai színházi eszközök és a mai esztétikai érzet igényeinek megfelelően” – idézi a közlemény a rendezőt. A zenekari árokban Pál Tamás dirigálja az együttest, míg a színpadon Kelemen Zoltánt, Nadia Cerchezt, Wiedemann Bernadettet, László Boldizsárt és Altorjay Tamást láthatja a közönség.

Április 7-én Erkel Ferenc Bánk bánja csendül fel a debreceni Csokonai Nemzeti Színház tagjainak tolmácsolásában. A történelmi kort idéző látványos külsőségekkel megidéző előadás rendezője Gemza Péter. A Szabó Sipos Máté által vezényelt produkció címszerepét a Liszt- és Kossuth-díjas Kiss B. Atilla formálja meg, társai a színpadon többek között Rendes Ágnes, Wagner Lajos, Bódi Marianna, Balczó Péter, Jekl László és Cser Péter lesznek.

Wagner A bolygó hollandi című operájával érkezik a fővárosba április 8-án a Miskolci Nemzeti Színház. A produkció mérföldkő a borsodi teátrum történetében, hiszen a Szegedi Szabadtéri Játékokkal való együttműködés eredményeként először mutatnak be darabot a német zeneszerzőtől. A rendező Szabó Máté, aki a semmibevetettség, a távolba merengés, a végtelen üresség és az eleven termékenység találkozását emelte ki a darabbal kapcsolatban. Az előadást, amelyet Kálmándy Mihály, Rácz István, Rálik Szilvia, László Boldizsár, Bódi Marianna és Böjte Sándor közreműködésével láthatnak a nézők, Cser Ádám, a teátrum zeneigazgatója dirigálja.

A sorozat április 9-én, a Pécsi Nemzeti Színház Macbeth-produkciójával zárul, amely először szerepel a baranyai megyeszékhely teátrumának műsorán. A Gulyás Dénes által rendezett előadás a címszereplő skót nemes jellemtorzulására összpontosít, látomásainak megjelenítésében az animációs vetítés is szerepet kap. Verdi zenéje Oberfrank Péter vezényletével csendül fel, a főbb szerepeket pedig Bognár Szabolcs, Kiss András, Miksch Adrienn és Bergovecz Dávid alakítják az előadásban – olvasható a közleményben.

fotó:cultura.hu


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •