Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 221
 •  
  221
  Shares

A koronavírus járvány miatt a főváros, sőt az ország kulturális élete az online térben rendeződött újra. Számos előadás, tárlatvezetés, koncert, gasztroesemény és workshop között válogathatunk a virtuális térben. A bőség zavarában most igyekszünk segítő jobbot nyújtani, és hétről hétre egy csokorba szedjük a legígéretesebb online programokat. 

061.HU ÖSSZEÁLLÍTÁS

A város mint csatatér | Vendég: Vitézy Dávid és Várkonyi Gábor// MÁJUS 5. 17:00, SZERVEZŐ: BRAIN BAR

Új kerékpársávok, sebességkorlátozások, átalakuló közterek – már most is számos jelét láthatjuk, hogy az élet nem biztosan a régi kerékvágásba tér vissza a városokban. De mégis mire számíthatunk? A Brain Bar élő videósorozatának legújabb részében igazi parázs vitára számíthattok. Két olyan közéleti szereplőt látunk vendégül, akiknek munkája, hobbija, hivatása a közlekedés.  Az összecsapásban te is hallathatod a hangot, és élőben kérdezhetsz Várkonyi Gábor autópiaci szakértőtől, és Vitézy Dávidtól, a BFK vezetőjétől! A beszélgetésben biztosan szó esik arról, hogy milyen trendeket gyorsíthat fel a városokban a mostani válság, mit gondolnak a jelenlegi budapesti közlekedési újításokról, vagy arról is, hogyan látják az autóipar jövőjét. 

Vasárnapi Iskola-  Streamkoncert-sorozat az A38 Hajón // MÁJUS 10. 10:30; SZERVEZŐ: A38

Nagyszabású online fesztiválsorozatot indít az A38 Hajó a Hajónapló.ma csapatával közös szervezésben, amelyben a Kárpát-medence mintegy száz zenei produkcióját juttatja el az érdeklődőkhöz tíz egymást követő vasárnapon. Az alkalmanként tíz bemutatkozó fellépő az A38 Hajón ad koncertet, amelyeket a Hajónapló élőben közvetít a Facebook-oldalára.

A Vasárnapi Iskola bő két hónapon át tart majd május 10-étől kezdődően. Tíz olyan vasárnappal ajándékozza meg a közönséget, amelyen új szemléletű produkciókkal válik mindennapossá közelünkben az új zenészek, előadók, zenei világok, kísérletek, kezdeményezések bemutatkozása. Az online fesztivál koncertfelvételei a live streamek lezajlása után a Hajónapló YouTube-csatornáján lesznek elérhetők.

Első alkalommal május 10-én, 10.30-tól óránként mutatkozik majd be tíz zenekar, név szerint a Tettamanti Téma, a Kis Tyutyu Band, a Cseh Péter / Music Trió, az imanexperiment, az Oliver From Earth, a horhos, a Góbé zenekar, a Napfonat, a Nagy Emma Quintet és a Sonny and his Wild Cows.

A láthatatlanok / Premier a Távmoziban! MÁJUS 4, 22:00

A láthatatlanok című film magyarországi mozipremierjét néhány héttel ezelőtt bizonytalan időre kénytelenek voltunk elhalasztani a járvány miatt, ezért alternatív úton juttatjuk el a nézőkhöz: a Budapest Film Zrt. új platformján, a Távmoziban április 21-től lesz megtekinthető. A film főszereplője négy mindenre elszánt szociális munkás. Nőknek fenntartott nappali melegedőt vezetnek, állandó vendégeiket fürdővel és meleg étellel várják. Mindent elkövetnek, hogy segítsék az emberi méltóság megőrzését és a társadalomba való visszailleszkedést. Amikor az emberi tényezőt teljesen figyelmen kívül hagyó bürokraták ellehetetlenítik őket, hősiesen szövetkeznek, hogy a szabályokat áthágva segítsenek pártfogoltjaikon: tovább üzemeltetik a helyet, éjszaka menedéket nyújtanak, nappal pedig azon fáradoznak, hogy kiépítsék vendégeiknek a megfelelő szociális hálót. Magánakciójuk azonban nem maradhat sokáig titokban.

A BUDAPESTI TÁVMOZIRÓL:
A Budapest Film Zrt. mozijai március 12-én az elsők között állították le a vetítéseket, hogy a nézők és a mozisok egészségét nálunk semmiképp se fenyegethesse a járvány. Most viszont elsőként is nyitunk újra – igaz, egyelőre csak biztonságos, internetes közvetítések formájában. Most pedig örömmel mutatjuk be új kezdeményezésünket, a Budapesti Távmozit. A Művész, Puskin, Toldi, Tabán, Kino Cafe filmszínházak április 21., keddtől ismét napi műsorrendben vetítenek a https://film.artmozi.hu/ címen keresztül. A kínálat folyamatosan új mozipremierekkel és filmfesztiválokkal bővül. Az előadásokra a szokott módon válthatnak kedvezményes jegyeket az interneten. A virtuális gépházakban ugyanazok a mozigépészek dolgoznak, mint rendesen, és az online nézőterek bejáratánál is ugyanazok a jegyszedők várják a nézőket, akikkel a kedvenc mozijukban máskor is találkozni szoktak. A Távmozi vetítéseire váltott jegyekkel közvetlenül a budapesti művészmozik fennmaradását és a Budapest Film munkatársainak megélhetését segíthetik a váratlan mozinélküliség idején. Az igazi mozik újranyitása nagyon nagy ünnep lesz nekünk, akármikor is jön el az a nap. Szeretnénk, ha a Budapesti Távmozi nézőit üdvözölhetnénk ott majd legelsőként, mert ők azok, akik ebben a nehéz időszakban is ragaszkodnak a mozizás élményéhez.

PIM x A38 – Beatz x Poe’s: Gábor Tamás Indiana, Szurcsik Benedek// MÁJUS 5  20:00

A Beatz x Poe’s online kiadása indítja a májust Gábor Tamás Indiana és Szurcsik Benedek szövegeivel. A Petőfi Irodalmi Múzeummal közös spoken word-estet az A38 YouTube-csatornáján követhetitek élőben május 5-én.

Gábor Tamás Indiana freestyle rapper, slammer, grafikus. Amikor nem szövegel, akkor is a pályán van, a legeredményesebb team slammer, csapatban kétszer nyerte meg az országos slam poetry bajnokságot. De önmaga is csapat, a legritmusosabb cselek királya a gyepen és a színpadon egyaránt, de a kapuban is jó a flow-ja. Indiánnak indult, de Indiana lett belőle, és nem lehet felsorolni, hány és hányféle versenyt nyert már, és hogy hány underground arc a haverja. A Food Film Fighters állandó szereplője, az első Pilvaker 2. helyezettje, szózsonglőrködött már a Dumaszínházban és a Radnóti Színházban is.

Szurcsik Benedek (ex-SÉF) képzőművész, MC, meggyőződéses idealista. A Common Vibe közösségi stúdió munkatársa, a Metaflag ötletgazdája. Amikor nem olvas vagy ír, rendszerint fest. A ’Minden Okkult Metaszlengek Lomb Katója’ cím birtokosa a Sör És Fű zenekar tagjaként, Áts Feri maszkja mögé bújva közel egy évtizeden át volt a magyar underground hiphopra fogékonyak harmadik szemének elkötelezett fölnyitogatója. S bár már két éve absztinens, azért olykor manapság is meg-megáll egy galaktikus rapre, ha úgy van. Mindhalálig vagány exséf. A sorozat házigazdái és társszervezői: Pion István és CSIDER ISTVÁN ZOLTÁN.

Otthonról csatlakoznak a streamhez a sorozat rezidensei, DJ Lee n’gum, és az ATMO zenekar.
Az ATMO tagjai:
Usztics Péter – gitár
Antal Gábor – billentyű
Gyarmati Gábor – basszusgitár
Fekecs Ákos – dobok

ONLINE STREAM: https://youtu.be/5XB5TX0tLDU

Megújulás a klíma- és a koronakrízis után // MÁJUS 4, 18:00

Az utóbbi fél évben több krízisen ment keresztül a világ: a klímakrízis fellobbanásával többekben tudatosult környezeti forrásaink végessége, veszélyeztetettsége. Azonban az ezzel kapcsolatos válságot hamar elmosta a Covid-19 által kialakult, eddig soha nem látott helyzet.

Mit kezdjünk világszintű, komplex krízisekkel?
Hogyan érinti az életünket?
Fejlődhetünk általuk vagy belebukunk?

A téma kapcsán beszélget Hátszegi Eszter, tanácsadó szakpszichológus, pár- és családterapeuta jelölt, a Mindset munkatársa, life coach. Illetve Kovács Kristóf a Mindset pszichológusa és rendezvényszervezője. Előadásunkat MENTÁLIS AKCIÓTERVÜNK keretén belül hirdetjük meg. Célunk, hogy a koronavírus idején, az önkéntes/kötelező karantén alatt is fenntartsuk a pezsgő közösségi életet, amit a Mindset Pszichológiától megszoktatok. Ezért az előadást ÉLŐ Facebook videóban közvetítjük május 4. hétfő este 18:00-tól, Facebook oldalunkon keresztül bárki csatlakozhat hozzá! A körülbelül háromnegyed órás beszélgetést során kommentben kérdezhettek Hátszegi Esztertől, valamint arra invitálunk benneteket, hogy közösen beszélgessünk a tapasztalataitokról, alakuljon ki az élő párbeszéd, vita, amit a Mindset Pszicho-Kávéházai alatt megszoktunk!


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 221
 •  
  221
  Shares