Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Ha valaki világzenére vágyik a Sziget Fesztiválon, szeretné megismerni a világ különböző tájainak jelen időbe helyezett folk örökségét, az vegye majd az irányt a Global Village felé. Az augusztus 7-én induló fesztivál legnagyobb bulijai ehhez a helyszínhez köthetők: táncosok, artisták és DJ-k “dolgoznak” nap mint nap a folk-feelingért. A „világfalu” közepe egy nagy tábortűz, amely mellett egy nyitott koncertsátorral, interaktív beszélgetésekkel, örömzenéléssel várják a népzene szerelmeseit. Összeállításunkban a Sziget 7 napjának 7 legígéretesebb világzenei produkcióját szedtük össze.

MM-061.hu

1. Dikanda (augusztus 7. 18.30) – A lengyel Dikanda együttessel egy képzeletbeli utazásra indulunk, Fehéroroszországból kiindulva a Balkánon keresztül, átszelve Kurdisztánt, Izraelt, egészen Indiáig. A hagyományos zenei alapok saját szerzeményekben csúcsosodnak ki, cigány és balkáni beütéssel. A több mint húsz éves zenekar hetedhét országon keresztül, hét albummal mutatkozott be, egy egészen eredeti, sajátos hangzással, amelyet nyugodtan nevezhetünk „dikandis”-nak. Magyarországon már jól ismert és gyakori vendégszereplő a lengyel és kelet-közép-európai népzenei feldolgozásokat játszó együttes. Repertoárjában éppúgy megtalálhatók a lengyel, illetve a bolgár, magyar, macedón, kurd, zsidó és cigány népzenei feldolgozások, mint a saját darabok.

2. Ezza (augusztus 8. 20.15) Függetlenítve magát nagy elődeitől, az Ezza „powerful trio” új ösvényekre viszi a touareg zenét. Modern rock és trans, könyörtelen groove és blues. Második lemezük ízig-vérig modern, de lényegét abban a hagyományos zenében találja meg, amelyből gyökerezik. A fülbemászó dallamok, a tuareg dalok felidézik az énekes Omar Adam gyökereit, aki egy hagyományos touareg kovács családban felnőve olyan ikonikus zenekarok dalain nőtt fel, mint a Tinariwen, vagy a Takrist Nakal. A 2010-ben alakult zenekar neve is beszédes: az EZZA a berber abc utolsó betűje, amely egyszerre jelenti a szabad embert és az ellenállást.

3. Besh O Drom, Lajkó Félix (augusztus 9. 20.15, 23.15) Az idén huszadik születésnapját ünneplő Besh o droM-ot nem kell bemutatni. Az elmúlt évek alatt a magyarországi világzene legnépszerűbb zenekarává váltak. Eddig megjelent öt lemezük, sodró lendületű koncertjeik térdre kényszerítenek kényes kritikust és táncolni vágyó hallgatót egyaránt. A Besh o droM muzsikájában a balkáni és magyar népzene ölelkezik a klezmerrel és a szvinggel. Meggyőző és korszerű világzene ez, nem véletlen, hogy a zenekar Barcelonától Montréalig mindenütt tomboló fogadtatásban részesül. Lajkó Félix, avagy a zabolázhatatlan hegedűvirtuóz mindig is különleges érzékenységgel hat a lélekre. Tehetségét és a zenéhez való elköteleződését már évtizedek óta élvezhetjük különböző formákban. Hallhattuk már szólóban, duóban, trióban, klasszikus és világzenei műfajban, hegedűn, citerán, fütyülve, suttogva, de révületet keltő trance-ben is. 2019-ben új kihívásokat keresett és talált a muzsikában: új zenei szövetek, új zenésztársak, új hangulatok, ahol újra át lehet élni a hatalmas élményt: a közös feloldódást a zseni új opuszában.

4. Violons Barbares (augusztus 10. 20.15) A Violons Barbares trió zenéje egy ritmusos galopp a Góbi sivatagon és a sztyeppén keresztül egészen Isztambul kapujáig. Keveredik benne a rock, átitatva egy kis cigány-virtussal és sok humorral. Egyszerre vicces és energikus, amely felkorbácsolja az érzéseket. Egy mongol, egy bolgár és egy francia zenész találkozása nyomán jött létre a Les Violons Barbares. Kreatív, virtuóz és energikus; ezek a jelzők, amelyeket legtöbbet emlegetnek, akik már hallották őket játszani. A trió két vonós hangszeresből és egy dobosból áll, a hagyományos mongol hegedű, a morin khoór, és a lenyűgöző torokének, a bolgár gadulka és virtuóz ütős játék üdítő keveréke ez a zene. A kompozíciók többsége a hagyományokra épül, de a három zenész együttes játékának sodrása, ereje olyan hangzást hoz létre, amely által a zene néha úgy hangzik, mintha akusztikus hangszereken megszólaltatott rock dalt hallanánk, néha pedig bolgár vagy a mongol népzene tisztasága és egyszerűsége és sajátos hangzása dominál.

5. Zoord ft. Szokolay Dongó Balázs és Mogyoró Kornél (augusztus 11. 18.30) A Zoord moldvai csángó dallamvilágból merítkező zenéje elementáris erővel veszi át a hatalmat a gerincvelő és az izomrostok felett. Nem táncházas zene, annál mélyebb, zsigeribb, élmény amit a hegedű és az ének szárnyaló hangja időről-időre felold. A doromb, dob, hegedű trió 2014-es megalakulása óta nemcsak a nagy európai fesztiválok világzenei színpadain játszott, hanem Kirgizisztánban, Japánban, Kazahsztánban, valamint a Föld leghidegebb részén, Jakutföldön is turnézott. A Szigetre különleges programmal készülnek: csatlakozik a csapathoz a két világhírű zenész, Szokolay Dongó Balázs, a világzenei színpadok legismertebb furulya-játékosa, valamint Mogyoró Kornél, Magyarország egyik legjobb ütőhangszerese.

6. Parno Graszt ft. Bohemian Betyars (augusztus 12. 23.15) A Bohemian Betyars és a Parno Graszt világszerte ismert és elismert zenekarok közös munkája során, a zenekar 2017 elején egyszerű céllal alakult meg; a magyar és cigány elemekkel gazdag népzenei hagyományt szeretnék a fiatal generáció számára bemutatni és elérhetővé tenni. A zenekarok együttműködése nagy hangsúlyt fektet a magyar és cigány hagyományok továbbörökítésére és egy olyan egyedi látásmódot visz a zenébe, amelynek jelenleg nincs párja. A fiatal generáció korszerűségét és az erős gyökerekből fakadó tradíciót szeretné a zenekar bemutatni, egy-egy energikus, speed-folk freak-punk és tradicionális roma népzenei motívumokkal-teli koncert során, amely zeneileg és vizuálisan izgalmas jelenséget alkot a színpadon.

7. San Salvador (augusztus 13. 18.30) A San Salvador egy hat hangra, tizenkét kézre és dobra hangszerelt énekes produkció. Az átható energikus zene, a szövegek nyers költőisége hatásos egyveleget alkot a szűkített, ámde mesteri ritmikával. Az eredmény zavarba ejtő: egyszerre tragikus és örömteli, ritka intenzitású keveréke a trance-nek, amely a lázadó szív dobbanásával és a kicentizett rock elemeivel egy szerethető, táncba invitáló zenét alkot.

Vezető kép: dikanda.com


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •