Négy napon keresztül öt programhelyszínen nyolcvan hazai borászat, több mint kétszázhúsz jazzmuzsikus, negyvenöt koncert, jazzmozi és kézműves vásár vár Magyarország legnagyobb gasztrojazz jamboree-ján, amely ma kezdődött Debrecenben.

HÁ – 061.hu

A Debreceni Bor- és Jazznapok hazánk harmadik legnagyobb boros rendezvénye, és a résztvevő művészek számát tekintve legnagyobb jazzfesztiválja. A rendezvény az előző évtizedek két legizgalmasabb nyári szabadtéri programjának fúziója. A debreceni Nagyerdő megújult környezetében, a Békás-tó partján született újjá a legrégebbi folyamatosan működő hazai jazzfesztivál; az elsőt 1971-ben rendezték, az idei már a 48., míg az első Borkarnevált 2000-ben tartották.

Magyarország legrégebbi, folyamatosan működő hazai jazzfesztiváljának koncertjei a Békás-tó környékén, három különböző színpadon lesznek. A három jazz-színpadon 45 koncert, összesen 221 magyar és külföldi jazzmuzsikus szórakoztatja a nagyérdeműt.  A külföldi művészek közül egy német, két román, kilenc cseh, két szlovák, egy lengyel, egy grenadai, három angol, kettő pedig francia állampolgár. Több évfordulóst ünneplünk. A négy nap alatt huszonhat! szaxofonos fújja a csövet a debreceni Nagyerdőben a Békás-tó partján felállított színpadon. A legfiatalabb fellépő 14 éves, a legidősebb pedig 81 esztendős. 

A 2019. év koncertjei a szaxofon köré szerveződnek, ugyanis pontosan 20 évvel ezelőtt rendezte meg a Bartók Rádió az Ablakos Lakatos Dezső jazzszaxofon-versenyt, mely verseny döntősei fellépnek a programban. Hét olyan nemzetközi projektet mutatnak be, amelyben hazai és külföldi zenészek együtt muzsikálnak.

Vezető kép: debrecen.hu