Szüreti fesztivál, kézműves foglalkozások, népi játékok, kirakodó vásár és néptánc minden mennyiségben – hétvégén ismét megrendezik a Nemzetközi Néptáncfesztivált a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban, de az intézmény más izgalmas programokkal is várja az érdeklődőket: Queen-estet ad a Budapest Jazz Orchestra, de Máté Péter és Cserháti Zsuzsa emlékkoncerttel is készülnek.

061.hu

Több mint húsz éve ad otthont a Nemzetközi Néptáncfesztiválnak a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ, eleinte a KÖSZI szervezésében, majd összevonás után a Kőrösi Kulturális Központ égisze alatt. A rendezvény kiemelt programja a szeptember 28-ai Szüreti Fesztivál, amelyet a Csősztoronyban rendeznek meg. Itt fellép az Ördögborda Néptáncegyüttes, a Törekvés Néptáncegyüttes és a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola tánccsoportjai is, akiket a Bara Zenekar fog kísérni. A díjtalan rendezvényen kézműves foglalkozások, szőlőpréselés, mustkóstolás, népi játékok és táncház is lesz. A szüreti felvonulás délben indul a Csősztoronytól a Kőrösi Kulturális Központig – tudtuk meg Szigeti Mónikától, az intézmény szakmai vezetőjétől.

Szintén szombaton, délután 16 órakor kezdődik a Nemzetközi Néptáncfesztivál és IX. Koccintós Fesztivál gálaműsora, amelyen fellép mások mellett az Ördögborda Néptáncegyüttes (Balánbánya, Erdély), a Kisbojtár Néptáncegyüttes (Párkány, Szlovákia), és a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola tánccsoportjai is. Az est második felében pedig a Koccintós Hagyományőrző Néptánc Egyesület 15 éves jubileumi műsorát láthatják az érdeklődők, amelyen a Rőzse Néptáncegyüttes és a Pálfai Hagyományőrző Néptáncegyesület is részt vesz. A műsor után táncház lesz a Kóborzengő Zenekarral, és kirakodóvásár kézművesek részvételével.

Fotó: lokal.hu

Szigeti Mónika elmondta, hogy a kulturális központnak fontos a népzene népszerűsítése, elengedhetetlen hagyományaink ápolása és népszerűsítése is, az intézmény egyszerre közvetít és teremt értékeket. A Kőrösi Csoma Sándor Kulturális Központ táncházaknak (délszláv, görög) is otthont ad. Mint azt a szakmai vezető elmondta, vendégeik nagyon szeretik ezeket a programokat, átlagban 100-140 fő vesz részt rajtuk.

Október 5-én a Kőbányai Szerb Önkormányzat és a Balkán Hangja Kulturális Egyesület rendezi meg a Balkán Hangja Fesztivált, amely a magyarországi kisebbségi táncegyütteseknek, gyermek táncegyütteseknek és balkáni zenekaroknak ad bemutatkozási lehetőséget, de egyéb izgalmas programokkal is készül a kulturális központ. Október 12-én például a Bojtorján együttesből is ismert Géczi Erika jubileumi és lemezbemutató koncertje lesz, november 9-én pedig a Budapest Jazz Orchestra koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők, akik a Queen életműve előtt hajtanak fejet. Magyarország elsőszámú jazz-nagyzenekara a legendás Queen együttes jazzbe öltöztetett dalait adja elő a kőbányai kulturális központban. Az előadás alatt három remek énekes-szólista – Wolf Kati, Csordás Levente és Kocsis Tibor – idézi majd meg Freddie Mercuryt. 

November 26-án Máté Péter és Cserháti Zsuzsa emlékkoncertnek ad otthont az intézmény, amelyen a két legendás énekest Szinetár Dóra, Szomor György, Serbán Attila és Németh Attila idézik meg. A karácsony közeledtével pedig Szarka Tamás & Ghymes Mennyből az angyal című koncertjét láthatják az érdeklődők.

A Pataky Művelődési Központ, valamint a korábbi Kőbányai Gyermek- és Ifjúsági Szabadidő Központ (KÖSZI) összevonásával 2011-től kezdte meg működését a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ. A két tagintézmény mellett az Újhegyi Közösségi Ház, valamint a Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény és a Tanuszoda is a intézményhez tartozik. Célul azt tűzték ki, hogy szolgálják, gondozzák azokat, akik itt találják meg helyüket, különös tekintettel a tehetségeket és a közösségi szerveződéseket. Olyan programokat kínálnak, amelyek hozzájárulnak a kőbányai identitás erősítéséhez. A központ -, amely 2013-ban a Budapest Márka-díj cím birtokosa lett – programkínálata sokszínű: színház, gyermekszínház, könnyű- és komolyzenei koncertek mellett pódiumesteket, kiállításokat is rendeznek.

Fotó: korosi.org