Erős lesz a nyár utolsó hétvégéje, ugyanis tele van szabadtéri programokkal, ráadásul ragyogó nyári idő lesz az előrejelzés szerint.  Most tartják az egyik legbizarrabbnak tűnő gasztrofesztet, ahol minden étel fekete, de  jön az artmozik és a libegők éjszakája is. Íme a legjobb kikapcsolódási lehetőségek. 

PÉNTEK

Pénteken kezdődik és egészen vasárnapig tart az ArtKert összművészeti fesztivál a Szentendrei Régi Művésztelep és a MANK Galériaszervezésében. A 3 nap során nyitott műtermekkel, művészeti sétákkal, festőműhellyel, művészeti workshopokkal, műgyűjtő játékkal, interaktív színházzal, Képmás-estekkel, a Ruben Brandt, a gyűjtő című filmmel, Szentendre közterein kortárs alkotásokkal és a KépTestLét művészeti programsorozattal találkozhatnak a látogatók. Mindemellett koncertek is lesznek. Az Ivan & The Parazol, a Lóci játszik, az IDEGEN, Meg Egy Cukorka zenekarok játszanak majd. A programok minden nap 10-22 óráig tartanak és ingyenesen látogathatók.

Egyetlen karszalag, 5 artmozi – rengeteg vetítés kora estétől másnap hajnalig. Augusztus 28-án másnap reggel 6-ig a Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán és a Kino Cafe mozikba lehet vándorolni, filmről-filmre.  A Toldiban és a Kino Caféban nagyrészt olyan filmekre lehet beülni, melyek még nem sűrűn, vagy egyáltalán nem voltak láthatóak magyar vásznakon, a Művészben többek között premier előtt látható Ferzan Özpetek új filmje, a Fortuna istennő és Alice Winocour-tól az Ígérem, hogy visszatérek. A Puskin Metropolis termében brit alkotásokkal lehet virrasztani, az Amarcord az olaszoké, a Körhinta terem a franciáké lesz. A Tabán nagytermében kizárólag nagyon friss és premier előtti filmeket vetítünk az artmozik őszi kínálatából, a kisteremben pedig napjaink egyik legnépszerűbb fiatal színésze, Timothée Chalamet a főszereplő: 4 fontos filmjét lehet megnézni ezen a késő nyári éjszakán. A részletes moziműsort ITT találod!

https://www.youtube.com/watch?v=DhcAOqn-4jQ

Az őszi szezon előtti utolsó Friday-hez érkeztünk, amit a nyár utolsó ‘ON BOARD’ bulija követ az A38-on. A délutáni hét és nyár elengedős lazulás meghívottja Moani, a 2020-as Friday mixverseny győztese lesz, míg éjjel Ludmilla, IAN Autorun, Puppetz, OTOTO és Hated dirigálnak.

https://soundcloud.com/iammoani/01-rec-moani-friday-contest-mix

Nem csak törtütemre lehet a hétvégén eljárni a nyár utolsó táncát. A Dürer Öbölben ismét összefogás eredményeként valósul meg egy két helyszínes psy buli, amin a szcéna képviselői vezetnek át az éjszakán. Ami lesz: éjszakai fürdőzés a Hold fényében, tűzrakás, és homokban táncolás minden mennyiségben. A szervezők jelezték, hogy az üdülő övezet nyugalmának érdekében most inkább a zenék minőségén, mintsem a hangerő nagyságán lesz a hangsúly.

SZOMBAT

Nyári forrósággal köszön el az augusztus. A beígért kánikulát pedig legjobb a vízen ringatózva, még jobb táncolva “átvészelni”. Erre lesz is alkalom az A38-on, ahol a szombatonként jelentkező nappali bulisorozat a következő állomásához érkezik. A Lick The Click! Sunburst most szombaton a hajó orrteraszán lesz.

2020 első House nagypiknikje minden eddiginél hatalmasabb lesz, tele újdonságokkal, kezdve az teljesen új helyszínnel, amely a Pilis lábánál fekvő Teveszikla és a gyönyörű levendulamező szomszédságában található. Nemcsak a helyszín lesz kuriózum, az egész napos zenei élményen túl gasztrocsemegék is terítékre kerülnek: helyben sült péksütemények, kézműves kecskesajtok, sörök és borok izgatják majd ízlelőbimbókat. A szervezők gondoltak a csemetékkel érkezőkre is. Reggel 10.00-től egészen este 6-ig lesznek dadusok, akik eljátszanak a lurkókkal a gyereksarokban.

Hosszú kihagyás után újra jelentkezik Lost Minute sorozatával Dj Naga és Peter Bernath. A minimaltechno, microhouse, electronica, dubtechno hangzásokra épülő brand a LÄRM falai közé invitálja a több mint 20 éves szelektori múlttal/DJ rutinnal és több produceri megjelenéssel rendelkező Drisant, aki 15 év után haza költözött Londonból.

Szeptember 4-én jön ki a londoni Perc legújabb EP-je, azonban ha addig nem bírod ki és unod már az otthoni Youtube diszkót, akkor hallgasd meg tőle magától a legújabb szerzeményeket. Alistair Wells röviden Ali számtalan alkalommal bizonyította rátermettséget az A38 Hajón, ezúttal az Akváriumba érkezik egy szett erejéig Perc Trax kiadó alapítója.

Idén is a Dürer Kertbe szerveződik a magyar underground party kultúra legnagyobb ünnepe, az Ősparty, amely nemcsak tisztelgés a psy-trance, az acid, a techno, a breakbeat, illetve a különböző elektronikus zenei stílusok hazai úttörői előtt, de egyfajta iránymutatás is a jelen generációk számára ahhoz, hogy tudják, honnan indult el a jövő zenéje. Mindez idén sem lesz másként: visszanyúlunk az underground elektronikus zene gyökereihez, mégpedig a stílus ősapjainak vezényletével. Az Ősparty előtt a TransNomad ad koncertet a Dürer kertszínpadán. Vendég a An Eagle in your Mind lesz.

Augusztus 29-én lesz a III. Libegők Éjszakája. Idén 6 helyszín csatlakozott a kezdeményezéshez. Ha szeretsz libegőzni vagy csak megnéznéd a nyár egyik utolsó naplementéjét egy igazán különleges helyről, akkor az alábbi helyeken teheted meg késő estig: mátraszentistváni Sípark, lillafüredi Libegőpark, budapesti Zugligeti Libegő, sástói Oxygén Adrenalin Park és a sátoraljaújhelyi Zemplén Kalandpark. A részletes programokért kattints IDE.

Fekete szezám fagyi, fekete chips és fekete makaron… szokványos ételek, nem szokványos külsőben. Megnyugtatásul mondom, hogy fekete színüket nem az odakozmálástól kapták, hanem egyedi eljárásnak köszönhetik. A 2018-ban Budapesten debütált fekete ételek és italok fesztiválján rengeteg finomságot fogyaszthatsz, eddig kevésbé ismert sötét vagy fekete színváltozatban Magyarország legkreatívabb séfjeitől, éttermeitől, cukrászaitól és más vállalkozó kedvű gasztro szakembereitől. Nemcsak ételek, design & fashion termékek, kapcsolódó témák és egyéb kiegészítő programok is várnak rád – mind-mind a fekete színre hangolva, ugyanis a rendezvény a különleges, kiváló minőségű ételek, italok és a kreativitás mellett a fekete szín szeretetéről szól. A fesztiválon megrendezik a Fekete Ételek és Italok versenyét, rangos szakmai zsűri segítségével, a nap végén kiosztják a Black Food of the Year és a Black Drink of the Year díjakat a nyerteseknek. A Black Food Fesztivál hivatalos afterparty-ja az Edith-ben lesz Infragandhival és Betával.

Exkluzív koncerttel tér vissza a Cloud 9+ a Akvárium Klubba. A rock’n’rollt elektronikus elemekkel ötvöző zenekar számára nem csak a nyár méltó elbúcsúztatásáról szól majd az este,  a srácoknak ugyanis a koronavírus okozta világméretű felfordulás miatt ez lesz az első fellépésük 2020-ban. Borítékolható, hogy apait anyait beleadnak, van mit bepótolniuk.

A legendás Club Speed emléke elevenedik meg szombaton a Zsófia Rendezvényhajón. A 1995 és 2000 között működő szigetszentmiklósi diszkó a modern elektronikus tánczene fellegvára volt. Az akkori hangulatot és életérzést szeretnék pár óra erejéig megidézni az egykori szórakozóhely rezidensei: Kühl, Dan von Schulz és Dj Junior.

VASÁRNAP

A 2020-as Random Trip ‘BP Naplemente Minitour’ augusztusban különleges helyszínekkel vár mindenkit. Ez alkalommal a Normafa Síház színpadán lesz hallható az ország egyik legizgalmasabb zenei projektje, hogy a közönséggel együtt átadja magát a nyári alkonynak, a megismételhetetlen zenei pillanatoknak és ‘flow-élménynek’.

Címlapfotó: Horváth Péter Gyula