Kortárs írók személyes tárgyaikhoz fűződő viszonya adja a fő témáját a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Tárgyeset című új programsorozatának, amelynek első vendége hétfőn este Jókai Anna kétszeres Kossuth-díjas írónő lesz – mondta E. Csorba Csilla főigazgató.

MTI

Hozzátette: sokan nem tudják, hogy a PIM jelentős gyűjteményt, relikviatárat tart fenn írók és költők olyan személyes használati és értéktárgyaiból – egyebek mellett ékszerekből, bútorokból, ruhaneműkből és írókellékekből -, amelyekhez különleges kapcsolat fűzte eredeti tulajdonosaikat, és amelyek olykor “beköltöztek” egy-egy “általuk inspirált irodalmi alkotásba”.

Utóbbira jó példa Jókai Mórnak az intézményben található teljes tárgyi hagyatéka, amelynek darabjai komoly hatást gyakoroltak a nagy 19. századi író műveinek megszületésére – jegyezte meg E. Csorba Csilla, aki kitért arra is, hogy nagyon sokféle kapcsolat kötheti össze az alkotókat az őket körülvevő tárgyakkal. “Vannak olyanok, akik mániákusan mindent kidobnak, kiüresítik a lakásukat, így vallanak a tárgyakhoz való viszonyukról” – fogalmazott. A beszélgetések alkalmával a szervezők szándéka szerint némi betekintést nyerhetnek az érdeklődők egy-egy szerző magánéletébe, hétköznapi életkörülményeibe, életmódjába és lakberendezési szokásaiba is.

Az elmúlt évtizedben a múzeum kortárs íróktól, költőktől is kért tárgyakat gyűjteményébe, a hétfőn induló sorozattal ezt a gyakorlatot szeretnék ismét feleleveníteni amellett, hogy rámutatnak, mekkora szerepet játszhat irodalmi művek megírásakor az a tárgyi környezet, amelyben a szerzők alkotnak. Az első alkalom vendége a Nemzet Művésze címmel is kitüntetett Jókai Anna lesz, akitől a múzeumnak még nincs tárgya a relikviatárban. A kortárs írónőt Liptay Katalin irodalmi szerkesztő fogja kérdezni a személyes tárgyaihoz fűződő kapcsolatáról.

A sorozat ezt követően 2016-ban folytatódik, az év folyamán hat alkalmat terveznek, és szeretnék vendégként meghívni Tóth Krisztinát, Tolnai Ottót, Darvas Lászlót, Márton Lászlót és Kemény Istvánt is – mondta el E. Csorba Csilla.