A Kaláka Sebestyén Mártával kiegészülve ad koncertet, várja látogatóit a Szentendrei Skanzen, de online programok közül is válogathatunk a hosszú hétvégén – ingyenes közvetítésekkel készül az Opera és a Hagyományok Háza is. Pünkösdi programajánló.

061.hu

Zsoltárkoncert a Kalákával és Sebestyén Mártával

Pünkösdi zsoltárkoncertet ad a Kaláka hétfőn a Deák téri evangélikus templomban Budapesten. A Tizenöt zsoltár című esten fellép Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Sebestyén Márta. A Zsoltárok Könyve az Ószövetség 150 részből álló imádság- és énekgyűjteménye. A hangversenyen tizenöt zsoltár hangzik fel mai feldolgozásban, a zenés áhítat részeként.

A reménység oszlopa a Kossuth Rádióban

Pünkösd hétfőn hallható az 1938-ban Magyarországon rendezett Eucharisztikus Világkongresszus jelentőségéről készült, A reménység oszlopa című rádiójáték első része a Kossuth Rádióban. Az egymást követő napokon elhangzó 10 részes rádiójáték személyes emberi sorsokon keresztül mutatja be az 1938-ban történt eseményeket, amelyek hatására Magyarország visszakerült a világtérképre.

A rádiójáték két idős ember, Lotti néni és öccse, Márton atya nosztalgikus élményeit örökíti meg, akik gyermekként vettek részt az 1938-as eseményen. Emlékeiket, érzéseiket, gondolataikat Lotti néni 16 éves dédunokájával, Lilivel osztják meg. Lotti nénit Molnár Piroska, Márton atyát Papp János, Eugenio Pacelli bíborost Pindroch Csaba, Serédi Jusztinián bíborost Vida Péter, Lilit Pindroch Mira alakítja.

Az 1938-as év az utolsó békeév volt Magyarországon, egy évvel később kitört a II. világháború, a történet kiindulópontja pedig 1938 májusának 5 napja – mondta az író, felidézve: a világkongresszus zárónapján zuhogott az eső, de nem oszlott a tömeg, térden állva imádkoztak. Eugenio Pacelli bíborost ez meghatotta, ott zárta szívébe a magyar népet, majd másnap megkérte Horthyt, hadd menjen el a budai Várba megnézni a Szent Koronát. Letérdelt előtte, ezzel fejezte ki a magyar nép iránti tiszteletét és szeretetét. Mindez azért fontos, mert Pacelli egy évre rá XII. Pius néven pápa lett és mindig kiállt Magyarországért.

Zsuffa Tünde író kiemelte: azt szerette volna bizonyítani a rádiójátékkal, hogy mindegy, hány évesek vagyunk, ha leülünk beszélgetni, a közös nyelv közös cselekvéshez, majd közös emlékezéshez vezet. Elmondta azt is, hogy már dolgozik a rádiójáték folytatásán, amelyben Pindroch Csaba XII. Pius pápa szerepét alakítja majd.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust eredetileg 2020 szeptemberében rendezték volna meg Budapesten, a koronavírus-járvány miatt azonban elhalasztották és idén szeptember 5. és 12. között tartják meg. A találkozó programjában a liturgikus események mellett konferencia, előadások, koncertek is szerepelnek. A rendezvény záró szentmiséjén Ferenc pápa is részt vesz.

Zsuffa Tünde író Molnár Piroskával és Papp Jánossal

Pünkösd vasárnap és hétfőn is nyitva a Szentendrei Skanzen

Pünkösd vasárnap és hétfőn is nyitva tart a Szentendrei Skanzen, amelynek kiállításai és házai már a hét elejétől látogathatók. A belépéshez a kormányrendelet értelmében védettségi igazolvány és személyazonosság igazolására alkalmas okmány szükséges.

Folytatódik a Határtalan Skanzen tematikus év, amely a határ fogalmát gondolja újra. Megjeleníti a múzeum a magyar kultúra határokon átívelő sokszínűségét, a határok helyett a határtalanságot állítva középpontba. Az érdeklődők nemcsak a társadalmi és országhatárok kérdésével, hanem egyes helyszíneken az emberi test, az emberélet, a lakóház, a közösség határfogalmaival is találkozhatnak. A programsorozat leglátványosabb kiállítása az Amikor minden más lett. Élet a Nagy Háború alatt és után című tárlat, amely az első világháború utáni vidéki életet és Trianon hatását mutatja be a Magtár 900 négyzetméteres épületében.

A vagonkiállítás Vagonlakók – Trianon árvái címmel annak a több százezer embernek állít emléket, akik a trianoni béke következtében addigi életüket hátrahagyva, szülőföldjükről elmenekülve érkeztek az új határok által kijelölt országrészbe. A Kisrét Határ-jelek címet viselő szabadtéri installációja segítségével az egyéni, közösségi, társadalmi életterek határait játékos formában vizsgálhatják a látogatók. A Határtalan Skanzen minikiállítás az intézmény gyűjteményének határtalanságára fókuszál, hiszen a múzeum gyűjt a diaszpórából, határon túli területekről, többféle korból és társadalmi réteg életéből. A minitárlaton a múzeum “leg”-jeit mutatják meg; az érdeklődők megtudhatják, hogy melyik a legnehezebb, a legrégibb vagy a legsérülékenyebb tárgy a múzeumban – olvasható a tárlatról a közleményben.

Az időszaki kiállítások mellett egy tucat kapcsolódó múzeumi helyszínnel várják a látogatókat, akik a bejáratnál kapható Skanzen Útlevéllel más-más korabeli személyiség bőrébe bújva fedezhetik fel a helyszíneket.

Parsifal és Máté-passió az Opera ingyenes közvetítésén

Az Opera a pünkösdi hétvégére ingyenes közvetítésekkel is készül. Wagner Parsifal című operájának és Bach Máté-passiójának keresztmetszete lesz hallható az intézmény Facebook-oldalán. Pünkösd vasárnapján Richard Wagner monumentális műve, a Parsifal készülő produkciójába tekinthetnek be az érdeklődők 10 órától az Operaház Facebook-oldalán és az Origón.

Almási-Tóth András évek óta érlelt új rendezése a következő évadban lesz látható, azonban az OperaLive nézői most bepillantást nyerhetnek a készülő produkció látványvilágába (díszlettervező Sebastian Hannak, jelmeztervező Izsák Lili), miközben Kálvin Balázs zongorakíséretével és Bartal László vezényletével a mű legszebb részletei csendülnek fel. Közreműködik Bretz Gábor (Gurnemanz), Kovácsházi István (Parsifal), Szántó Andrea (Kundry), Kálmándy Mihály (Amfortas), Szemerédy Károly (Klingsor) és Rácz István (Titurel), valamint Zavaros Eszter, Fürjes Anna Csenge, Kiss Tivadar, Bartos Barna, Mukk József, Káldi Kiss András és Taba Benjámin. A Parsifal ingyenes OperaLive előadása csak korlátozott ideig, május 23-án 10 órától május 24-én 20 óráig lesz elérhető.

Ezt követően, pünkösd hétfőn az OperaLive-sorozatban Johann Sebastian Bach Máté-passió című oratóriumának legszebb részletei hangzanak el Felix Mendelssohn-Bartholdy átiratában. Az ingyenes közvetítés 20 órától látható az Operaház Facebook-oldalán és az Origón. Az oratórium keresztmetszetének szólistái Megyesi Zoltán, Kovács István, Fodor Gabriella, Schöck Atala és Bakonyi Marcell. Közreműködik Vajda Klára, Bagosi Orsolya, Somogyi Balázs és Forgács Péter, a Magyar Állami Operaház Énekkarának művészei, valamint Kálvin Balázs zongorán. A koncert zenei vezetője Csiki Gábor, a játékmester Aczél András, a műsort Mona Dániel zenetörténész vezeti.

Az Erkel Színház egyébként hamarosan nyit – május 29-én Umberto Giordano Andrea Chénier című operájának új bemutatóját nézhetik meg a védettségi igazolvánnyal rendelkező érdeklődők.

Online programok a Hagyományok Házában

Gazdag online programsorozattal készül pünkösdre a Hagyományok Háza; többek között népzenei és egyházzenei koncertekkel, valamint a Magyar Állami Népi Együttes összeállításával várják a nézőket. Előadást tartanak pünkösdhöz kapcsolódó népszokásokról és folytatódik a Gasztro-sorozat az ünnephez kapcsolódó népi ételek bemutatásával. Kézművesfoglalkozás, népmese és gyerekelőadás, valamint gyógynövény bemutató is szerepel a kínálatban.

A Hagyományok Háza tematikus napjának programjai május 23-án, vasárnap 10 órától lesznek elérhetők az intézmény online felületein. Ünnepi népzenei koncertet ad a Berka Együttes és a Bajkó Zenekar. A néptáncos Akkor és most sorozat mintájára moldvai dallamokat hallgathatnak az érdeklődők népzenei Akkor és most program keretében. A Hagyományok Háza egyházzenei koncertsorozata ezúttal a pünkösdhöz kapcsolódó világi és szakrális népdalkincsből válogat, neves népdalénekesek tanítványaikkal együtt lépnek színpadra a tematikus napon. A Magyar Állami Népi Együttes a pünkösdhöz kötődő májusfa kitáncolás hagyományát eleveníti föl összeállításában.

Pünkösd ünnepéről és a hozzá kapcsolódó szokásokról az Erdélyi Hagyományok Háza közreműködésével Mohay Tamás, az ELTE BTK Néprajzi Intézetének igazgatója és Sándor Ildikó, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének tárvezetője tart előadást. A természet patikája tavasszal megnyitja kapuit, erről a témáról Babai Dánieltől, a gyógynövények ismerőjétől informálódhatnak az érdeklődők, a Gasztro-sorozat három különböző pünkösdi étel elkészítését mutatja be. A gyerekeket tavaszi kézműves foglalkozásokkal és a Borsa együttes zenés-játékos összeállításával várják. Szénási Veronika a kisebbeknek, Navratil Andrea pedig a nagyobbaknak mond népmesét.

A programokról további információ a https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/piros-punkosd oldalon érhető el.