Helyére került az AMD 1990-ben publikált első, kazetta formátumban megjelent albuma. No, nem a kazettás magnóba, ugyanis más irányt vettek a dolgok, ez a bizonyos hanganyag ugyanis megjelent piros színű vinylen. És máris itt van a legendás cover, az a bizonyos üres tekintetű második világháborús orosz katonás…. De nem ez a legizgalmasabb a lemezen, és nem is feltételül az, hogy ez volt az első professzionális magyar hardcore hanganyagunk, hanem az, hogy egyetlen zenekar sem akarta ilyen vehemenciával a rendszerváltás idején az elszámoltatást, és azt a bizonyos forradalmat, amit nem tetszettünk megcsinálni.

PZL – 061.hu

1990-ben a legismertebb szovjet katonát nem láttuk szemből, csak hátulról, főleg a zsíros nyakára fókuszált a kép. Ez volt az a Tavarisi Konyec-plakát. Az AMD mutatta meg 1990-ben milyen ez a bizonyos szovjet katona szemből. Egy horrorszerű usankás rémalakot látunk, aki valahol mégis tesz egy emberi gesztust: széttöri a térdén a fegyverét. Az AMD legalább egy dal erejéig megmutatta milyen lenne, az, amiről Antall József is csak ábrándozott, vö: tetszettek volna forradalmat csinálni, A Terror című számban arról szólt a „régi-régi dal”, hogy Éjszakánként csengetéstől félek / Elvihetsz, de kegyelmet nem kérek / Tőled nem  / Várlak, várlak, várlak, várlak / Téged, téged, ávós állat  / Partizánok, pártnyugdíjas majmok  / Miért vágtok olyan ijedt arcot? … A munkásőrség még fegyverben áll  / Készen arra, hogy lecsapjon rád  / Fogd, szedd fel az aszfaltot! … Dobjad az üveget, lángoljon minden! / Rohadt patkányokként fussanak szét…

Felvonulók kérték – AMD: Ne vonulj be!

Kétségtelen, az AMD-vel szintet ugrott a hazai punk-hardcore színtér, és bár komplex, bonyolult és kőkemény zenét játszott a szintén kiváló Trottel, és a Leukémia is lényegesen több volt ekkor mint egy zenei kísérlet, de az AMD kiállása volt a leginkább lefegyverző, köszönhetően karizmatikus frontemberének, az 1993-ban tragikus körülmények között elhunyt Sotárnak. És persze bizonyára sokan teszik majd fel a kérdést: miért vegyék meg a Ne vonulj be! vinyljét, amikor ott van a fél éve újra megjelent 1991-es Háború borzalmai… című anyag, amelyen jobban, összeszedettebben szólal meg a zenekar. Nos, kétségtelen, hogy vannak átfedések, (pl. Pulyka, Törpöldöklés, Harcolj! Terror, Klausztofóbia, Jézuska), ugyanakkor számos olyan dalt sorol fel az 1990-es anyag, amely nem hallható az 1991-es albumon.

Piros a lemez a pesti utcán – AMD: Ne vonulj be!

Szóval, a két album együtt mutatja meg igazán milyen is volt az AMD a fénykorában, a rendszerváltás idején. De a legfontosabb: A Ne vonulj be! valamivel melodikusabb, célratörőbb, szóval, aki a punkhoz közelebb álló hangfekvést szereti, talán jobban bejön neki ez az a lemez, mint a Háború borzalmai…, amely már komplexebb, kiforrottabb, de pont a profizmusa miatt talán némileg hidegebben hat, mint a valamivel befogadhatóbb, demó jellegű, mégis szerethető Ne vonulj be! Tetszettek volna forradalmat csinálni… Nos, a maga módján, a hardcore világában az AMD megcsinálta.

 

AMD
Ne vonulj be!
Trottel
14 szám 41 perc