Képregény mutatja be Luther Márton életét a reformáció 500. évfordulója alkalmából, mely 2017-ben lesz.

MTI

Thomas Dahms történész és Tobias Wagner rajzoló sok képet és kevés szöveget tartalmazó, negyven oldalas képregényt szentelt a német reformátornak. 2017-ben lesz ötszáz éve, hogy Luther Márton kiszögezte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára. “Közérthetően mutattuk be azt, amire egyébként négyszáz oldalra lenne szükség” – mondta Dahms a képregény bemutatásakor szerdán Luther szülővárosában, Eislebenben.

A Zu Tisch bei Luthers in Wittenberg – Martin Luther als Mönch, Reformator und Familienmensch (Luther wittenbergi asztalánál – Luther, a szerzetes, reformátor és családapa) című kötet az Ostfalia kiadó gondozásában jelent meg. A képregény összefoglalja a reformátor életét egészen haláláig, mesél születéséről, erfurti szerzetesi képzéséről, valamint a reformációt elindító 95 tétele kitűzéséről. Dahms minden részletet és adatot aprólékos munkával gyűjtött össze hosszú évek alatt. Elmondása szerint a képregény tényeken alapszik, nemcsak Luther, hanem a könyvben felbukkanó minden szereplő alakja történelmi tényeken alapul.

Luther történetét élete fontos állomásai, Wittenberg, Erfurt, Eisleben (ma Lutherstadt Eisleben) és Braunschweig hajdani látképe egészíti ki, ezek korhű térképek alapján készültek. Emellett a 95 tétel is olvasható a kötetben, egyszerű, közérthető nyelven. Dahmsnak és Tobias Wagner nem ez az első közös történelmi tárgyú munkája, ők készítették a Deutsche Geschichte im Comic (A német történelem képregénye) című könyvsorozatot is. A reformációval foglalkozó kötet második része a tervek szerint októberben jelenik meg, ez a Luther halála és a harmincéves háború közötti időszak reformációs harcaival foglalkozik.