Ralph Fiennes brit színész-rendező díjat kap hétfőn a Müncheni Filmfesztiválon, amelyen legújabb filmjét, a Rudolf Nurejev táncművészről szóló The White Crow című drámát is bemutatják.

MTI

A június 27. és július 6. között zajló filmfesztiválon szombaton Antonio Banderas vette át a CineMerit Award elnevezésű díjat, amellyel hétfőn Az angol beteg és a Schindler listája című filmekből is ismert 56 éves Ralph Fiennes pályafutását ismerik el Münchenben. Fiennes a fesztivál vendégeként hétfőn közönségtalálkozón vesz részt, majd ezt követően tartják a díjátadó ceremóniát. A díjátadó után levetítik legújabb rendezését, az orosz balett táncos Nurejev életéről készült The White Crow című produkciót.

Ralph Fiennes színészi karrierje az 1980-as években kezdődött, amikor a Royal Shakespeare Company tagjaként számos színpadi szerepet eljátszott. A nemzetközi elismerést a Steven Spielberg rendezte Schindler listája című filmmel vívta ki, amelyben Amon Götht, a koncentrációs tábor náci parancsnokát alakította. Sokan ismerik a Harry Potter-filmekből, amelyekben a gonosz varázslót, Voldemortot játszotta.

A Müncheni Filmfesztiválon, amelyen több mint 200 játékfilmet és egészestés dokumentumfilmet mutatnak be, két magyar alkotást is láthat a közönség: Kárpáti György Mór 1949-ben játszódó Guerilla című történelmi filmjét és Kenyeres Bálint Tegnap című, Észak-Afrikában játszódó drámáját. 

A Müncheni Filmfesztivál a Berlinale után a második legnagyobb német nemzetközi filmmustra. A fesztivált 1983 óta rendezik meg évente. Igazgatója 2011 óta Diana Iljine.