International Leonardo da Vinci Prize kitüntetéssel ismerték el Vészabó Noémi festőművész munkásságát Olaszországban. A neves művészettörténészekből álló zsűri a világ legkülönbözőbb országaiban élő kortárs művészek munkáit értékelte. Vészabó Noémi ezzel a díjjal bekerült a világ húsz kiemelt művésze közé.

061.hu

A rangos eseménynek Firenze történelmi palotája, a Palazzo Borghese adott otthont. Az ünnepségen ott voltak a firenzei magyarok és a római magyar nagykövetség képviseletében Kudar Gábor is, a Collegium Hungaricum igazgatója is.

 

Vészabó Noémi festészetét a kifinomult könnyedség, élénk színgazdagság jellemzi, amely hol látványos természeti képekben, hol portrékban, részletgazdag grafikákban jelenik meg. A szentendrei alkotó festett már balerinákat, történelmi alakokat, megörökítette a magyar kulturális élet markáns, legendás alakjait. Meglátása szerint festményeire jellemző az erősen intellektuális töltet, a misztikum és a túlzott aprólékosság, megoldásai eltérnek a hétköznapi látásmódtól, és olykor a valósággal szembemenve kísérelnek meg „felmutatni egy-egy új, mégis ősi szépségeszményt”.