Elhagyatottságában is impozáns felvidéki várra irányította rá a figyelmet a Sine Metu Polgári Társulás, amely száz fényforrás segítségével borította színes fényárba a csábrági vár romját. A magyar határhoz is közel eső várrom ideális kirándulási lehetőség, kivilágított éjszakai pompájában azonban egyelőre csak Nászaly Gábor fotóinak segítségül hívásával gyönyörködhetünk.  

SUSÁNSZKY MÁTYÁS – 061.hu

Az ipolysági határátkelőtől csak mintegy 50 kilométeres távolságnyi autóútra található a felvidéki Csábrág méltatlanul elhanyagolt, de romos állapota ellenére is impozáns vára. Csábrág várát a XIV. században építtette Károly Róbert, a zivataros évszázadok alatt túlélt törököt, labancot, mígnem 1812-ben Hont vármegye ispánja nemes egyszerűséggel felgyújtatta. A várromot azóta koptatja az idő vasfoga, rendesen kiépített múzeuma sincs.

Május elején a Sine Metu Polgári Társulás csapata helyezte reflektorfénybe Csábrágot, amikor 100 fényforrás segítségével világították ki az ódon falakat és tornyokat. Az eseményről Nászaly Gábor készített fotósorozatot, amelyből ízelítőül válogattunk néhányat, a teljes képes beszámolót az alábbi Facebook-bejegyzésben nézhetik végig.

A kezdeményezés remélhetőleg felhívja a figyelmet a romvár mostoha sorsára, ugyanakkor olvasóinkat is arra bíztatjuk, hogy ha a vírushelyzet engedi, és felvidéki túrát terveznek, kerüljenek Csábrág felé, és fedezzék fel a környék csendjében az idő múlását csendesen viselő magyar emlékhelyet.

Vezetőkép: Nászaly Gábor/Sinte Metu Polgári Társulás