Immár második alkalommal várja nem csak a középkori Magyarország világa iránt érdeklődőket a családbarát hagyományőrző többnapos rendezvény, a Királyfeszt a rákosmezei Királydombon, a főváros X. kerületében. A rendezvény helyszínét még 2020-ban a Patrióták javaslatára nyilvánította nemzeti emlékhellyé az országgyűlés, ugyanis a Királydomb a középkori rákosmezei országgyűlések helyszíne volt, itt választották meg Mátyás királyt, innen vonultak hadba a magyar vitézek és itt mondta ki az ország, hogy soha többé nem kér az idegen uralkodókból.

LSZF- 061.HU

Hetzmann Róbert, a Magyar Patrióták Közösségének elnöke, az esemény egyik szervezője a 061.hu kérdésére elmondta, hogy a rendezvénnyel az a céljuk, hogy a főváros peremén lévő, méltatlanul elfeledett történelmi helyszínt ismét élettel töltsék meg. “Ez a mező a XX. században feledésbe merült, olyannyira, hogy be is szántották a felét. A Királyfeszttel szeretnénk újra visszahozni a köztudatba. Terveink szerint ez olyan hely lenne, ami az egész Kárpát-medencének szóló. Ahol újra átélhetjük a középkort, az akkori kultúrát, a történelmi hagyományokat, és a mondáka. Nem kisebb történelmi mérföldkövek történtek itt, mint  Károly Róbert és Mátyás királlyá választása, itt lett kormányzó Hunyadi János. Itt hirdették ki a híres Rákosmezei végzést 1505-ben, ami a magyar függetlenség és szabadságharc hivatkozási alapjává vált a későbbi évszázadokban.

Végsősoron azt szeretnénk, hogy a nemzeti hagyományaink ne csak a könyvespolcokon jelenjenek meg, hanem a mai emberek életének szerves részévé váljanak.”

A 2022-es rendezvényt immár második alkalommal hirdetik meg a szervezők, így a tavalyi eseményhez mérten számos újdonsággal találkozhatnak a résztvevők. “Annyira jól sikerült a tavalyi rendezvény, hogy alapvetően azt szerettük volna újra elhozni, ami tavaly volt, de azért lesznek újdonságok. Kicsit bővítettük a családosoknak és a gyerekeknek szánt programokat.

A jól bevált íjászat mellett lesz idén bajvívás, illetve történelmi hadijátékok a Történelmi Hadi Akadémia Alapítvány jóvoltából.

Minden korosztályra gondoltunk a csecsemőtől a nyugdíjasig, ezért lesz középkori játszótér a Compania hagyományőrző csapat jóvoltából, illetve egy különleges középkori előadó sátor, ahol ismeretterjesztő előadásokat fogunk hallani a Királydombról, a magyar középkorról, a nemzeti emlékezettel kapcsolatos kérdésekről. Velünk lesz például Bán Mór regényíró, aki a Hunyadi sorozat alkotója, és a készülő Hunyadi filmsorozatról fog beszélni. Mivel még jobban szeretnénk megidézni a korszak hangulatot, ezért idén a színpad is egy középkori sátorban foglal majd helyet.”

Az említett  színpadon a Hollóének Hungarica és a Tabulatúra régizene-együttesek, valamint a Számadó zenekar táncháza gondoskodik a közönség jókedvéről. A zenés forgataggal egybekötött rendezvényen korhű hagyományőrzők megelevenítik Hunyadi János kormányzóvá választását, amelybe a közönséget is belevonják az előadók. 

Számos értékes kezdeményezés mellett a Patrióták egyesületet az Elrabolt Hungária című könyvük nyomán ismerhette meg a nagyközönség, amelyhez még száz darab különleges videót és készítettek. Így jogosan merül fel a kérdés, hogy a fesztiválon esetleg elrukkol- e a csapat egy újabb kiadvánnyal. “Egy nagy újdonsággal készülünk, ugyanis ezen a feszten mutatjuk be a Rákosmezei Királydombról szóló ismeretterjesztő emlékkönyvünket. Ez egy gyönyörű kivitelezésű kötet, amely teljesen hiánypótló és egyedülálló. Nemcsak a Királydomb és közvetlen környékének a helytörténetét tartalmazza, hanem archív felvételeket, és nagyon régi budapesti térképeket is, ezért a Budapest helytörténete iránt érdeklődőknek sem hiányozhat könyvespolcáról. A szerzemény mindemellett a rákosmezei országgyűlés jogtörténetébe is beletekintést enged, például azáltal, hogy megismerjük azt, hogy hogyan nézett ki egy országgyűlés ötszáz évvel ezelőtt, de a helyszín irodalomtörténetben betöltött rendkívül fontos meghatározó szerepét is kidomborítottuk egy tanulmányban”- mondta Róbert, aki kiemelte, a nagyméretű színes könyv tartalmazza az 1505-ös Rákosi-végzés korabeli dokumentumát a mai magyar nyelvű fordítással együtt.

A II. Királyfeszt a Magyar Patrióták Közössége és a Történelmi Hadi Akadémia Alapítvány szervezésében, a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Összetartozás Alapítvány támogatásával valósul meg.  A rendezvény ingyenes, de a szervezők arra kérik a résztvevőket, hogy adományaikkal lehetőség szerint járuljanak hozzá a programok megvalósulásához.