Reigl Judit alkotásaiért fizették a legtöbbet a 2008 és 2019 közötti időszak aukciós eredményeinek összesítése alapján, mellette Lakner László és Nádler István művei voltak a legkeresettebbek – derül ki a mutargy.com  tájékoztatójából.

061.hu

A 2008 és 2019 közötti aukciós eladások alapján az élő magyar művészek rangsorában Reigl Judit 871,7 millió forintos bevétellel került az élre, Lakner László alkotásaiért összesen 149,4 millió, míg Nádler István műveiért összesen 145,9 millió forintot fizettek ki a jelzett időszakban a mutargy.com összesítése alapján.

Reigl Judit első kiállításának katalógusához az előszót André Breton, a szürrealizmus teoretikusa írta. Művészetének korai szakaszát a szürrealizmus jegyei jellemezték, talán mert Párizsban éppen egy szürrealista körbe csöppent, de innen kihátrált, s útja a lírai absztrakció felé vitte, legnagyobb hatást tett rá Georges Mathieu, az egyik legnagyobb francia lírai absztrakt festő. Reigl szürrealista, majd lírai absztrakt sorozatai szintén sikereket arattak Franciaországban, de főleg az NSZK-ban és Amerikában, ahol megismerte az amerikai absztrakt expresszionista irányvonalat (tasizmus), köztük Jackson Pollock, Willem de Kooning, Franz Kline művészetét. A gesztusokkal a mozgást, a lebegést, a feszültséget, a folyamatok változását, a létezés ritmusát és gyökereit egyaránt képes megmutatni lenyűgöző hatalmas vásznain. Műveit párizsi, köztük Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris, Musée National d’Art Moderne és vidéki múzeumok, köztük Musée de Grenoble (Grenoble) őrzik.

Lakner László:Metamorfózis – egyszer, aztán, később / Várakozók (Példázat)

Tavaly a kortárs művészek közül Lakner László Metamorfózis – egyszer, aztán, később / Várakozók (Példázat) (1964-1967) című festménye kelt el a legdrágábban, 42 millió forintért a Virág Judit Galéria októberi aukcióján. Ugyancsak a galéria tavaly őszi árverésén ütötték le 35 millió forintnál a második helyet elérő művet: Nádler István Connection című festményét.

Az összegzés felhívja a figyelmet arra, hogy mindkét eredmény rekordot jelent a művészek esetében. Lakner László esetében a 42 millió forint korábbi magyarországi csúcsának háromszorosa, Nádler István addigi rekordja pedig 9,5 millió forint volt.

Reigl Judit: Écriture en masse

A rangsor harmadik helyén Reigl Judit Écriture en masse és Homme című műve végzett, mindkét alkotást valamivel több mint 32 millió forintnak megfelelő összegért adták el tavaly júniusban a Sotheby’s aukcióján. A tavalyi aukciókon Nádler István műveiért fizették ki a legnagyobb összeget, összesen több mint 102 millió forintot, második helyen Reigl Judit (73,4 millió forint), a harmadik helyen Lakner László végzett (47,2 millió forint).

Kiemelt fotó: MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ