Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című képe a magyar aukciók történetének legmagasabb kikiáltási áráról, 160 millió forintról indul. A festőóriás művei közül alig több mint egy tucat van magángyűjteményben, 2000 óta pedig csupán négy alkotása szerepelt árverésen, amelyből kettő abszolút rekordot ért el. Az aukciós kiállítás december 4. és 18. között tekinthető meg ingyenesen a belvárosi Virág Judit Galériában, az árverést pedig december 19-én a Budapesti Kongresszusi Központban rendezik meg.

MM – 061.hu

Akire Picasso is felnézett

“A Csontváry-életmű rendkívül kicsi, mintegy 100 képről tud a magyar művészettörténet. Műveinek jelentős része közgyűjteményben és múzeumi tulajdonban van. Körülbelül húsz darab az, ami magánkézben van, és a rendszerváltás óta eltelt harminc évben ez a hetedik olyan Csontváry-festmény, amely aukciós piacra került” – mutatott rá Kelen Anna művészettörténész a sajtóeseményen.

Elmondta, Csontváry igazi öntörvényű festő volt, akit nem lehetett letéríteni a útjáról, senkinek nem hódolt be. Tökéletes technikai tudása mellett volt egy olyan fantáziája, egy olyan víziója, egy olyan társadalmi világképe, ami teljesen egyedülállóvá teszi a festészetét.

A harmincas években a párizsi világkiállításon nem kisebb név, mint Picasso kérte azt, hogy kizárólag egyedül tekinthesse meg Csontváry festményeit, majd miután ez megtörtént, azt mondta: nem is tudtam, hogy létezik nálam is nagyobb festő.

Az egyik legrejtélyesebb Csontváry-mű

A Titokzatos sziget 1903-ban született, Csontváry egyik legrejtélyesebb műve, melynek jelentését a mai napig nem sikerült megfejtenie a művészettörténészeknek, de abban egyetértenek, hogy ezen a képen a művész személyes élményei is tetten érhetők. “1903-ban egy szörnyű tengeri viharba keveredett, ezt megelőzően, 1879-ben pedig a szegedi árvíznél segített önkéntesként – mindkét esemény életreszóló traumát okozott benne, és feltehetően ez is inspirálta ezt a képet” – mutatott rá Kelen Anna.

A szimbólumokban gazdag műalkotást intenzív, meleg színek és ragyogó fényhatás jellemzi. A festményen a színskála minden egyes színe felfedezhető, ez a színkezelés, illetve a térszerkezet az, ami miatt Csontváry meghaladta saját korát, s amelyek hallatlanul modern és örök érvényű festővé teszik őt. Így ezek a művek több mint 100 éve elteltével is épp olyan frissnek hatnak, mint keletkezésük idején.

A festőművész árverésen értékesített képei közül legdrágábban, 240 millió forintért a Traui tájkép naplemente idején cím kép kelt el a Virág Judit Galéria 2012-es téli aukcióján. Ezzel az árral azóta is tartja a magyar aukciós rekordot. 2006-ban a Szerelmesek találkozása (Randevú) című festményt 230 millió forintért árverezte el a Kieselbach Galéria, a Hídon átvonuló társaság 180 millió, míg az Olasz halász című alkotása 140 millió forintért kelt el a Virág Judit Galéria aukcióin.

Kelen Anna művészettörténész

Rippl-Rónai és Schönberger Armand egy-egy képére is lehet licitálni

A galéria karácsonyi aukcióján Rippl-Rónai József Elegáns úriasszony kertben és Schönberger Armand Aktok gyümölccsel című képét is árverésre bocsátja decemberben. Mint Virág Judit galériavezető elmondta, mindkét mű a galéria értékmentő tevékenysége révén, hosszú évek után került vissza Magyarországra. Rippl-Rónai olajképe utoljára a negyvenes években volt Magyarországon kiállítva, majd eltűnt, mígnem a kilencvenes években egy külföldi árverésen bukkant fel, ahol egy az 1970-es években Magyarországon is külszolgálatot teljesítő, feltehetően titkosszolgálati munkát is ellátó angol diplomata vásárolta meg. a tüzes színekkel megfestett merész kompozíció egészen mostanáig az ő gyűjteményében volt – hangsúlyozta a galériavezető.

Rippl-Rónait fiatal kora óta szoros barátság fűzte Kunffy Lajos festőművészhez, nemcsak szülővárosuk, Kaposvár miatt, hanem mert hosszú éveket töltöttek egy időben Párizsban is. A kép 1909 nyarán, az úgynevezett kukoricás korszak kezdetén készült és Kunffy feleségét, Tiller Ellát, a szellemes és művelt zongoraművésznőt ábrázolja. A Kunffy feleségét ábrázoló képek közül jelenleg három pasztell és két olajképet ismernek a művészettörténészek – tette hozzá.

Schönberger Armand Aktok gyümölccsel, Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget és Rippl-Rónai József Elegáns úriasszony kertben című festményei (balról jobbra)

Schönberger Armand az 1920-as és 1930-as években többször állított ki Szlovákiában, ahol számos főművét meg is vásárolták. Az 1932-es Aktok gyümölccsel című festménye is az elmúlt közel kilencven évben egy szlovák család birtokában volt.

A három remekmű további 204 műalkotás – köztük Kádár Béla Zene, Vaszary János Akt Buddhával és Bortnyik Sándor Geometrikus kompozíció című festménye – mellett december 18-ig látható ingyenesen megtekinthető kiállításon a Virág Judit Galériában.

Fotók: Horváth Péter Gyula