Rekordlátogatottságot jegyeztek tavaly a romániai vajdahunyadi várban, amelyet 287 ezer turista keresett fel. A látogatók száma tavaly volt a legmagasabb azóta, hogy a műemlék bekerült az idegenforgalmi hálózatba és látogathatóvá vált. Az eladott jegyekből befolyt összeg tavaly lejben meghaladta az egymillió eurónak (311 millió forint) megfelelő összeget.

MTI

A pénzügyi eredmény szerint a várkastély vált a település egyik legnagyobb adófizetőjévé. A legtöbb látogató nyáron érkezett, csak júliusban és augusztusban 115 ezer turista  volt kíváncsi a Hunyadi János által építtetett várkastélyra.

Tinca az Agerpres hírügynökségnek elmondta: a romániai idegenforgalomnak tavaly jó esztendeje volt, és remélik, az idén is növekedni fog a turisták száma. Közölte, hogy 2016-ban meg szeretnék haladni a 330 ezer látogatót. A helyi hatóságok tervei szerint a vajdahunyadi várat egy 10 millió euró értékű projekt keretében, uniós pénzekből fogják restaurálni. Az önkormányzat ennek érdekében pályázatot terjeszt be, hogy a műemlék és a környéke olyan építészeti együttest alkosson, amelyben a turisták legkevesebb egy napot tölthetnek.

Vajdahunyad vára a XIII. században épült, gótikus stílusban. Az uradalmat a kastéllyal együtt Zsigmond király katonai érdemeiért adományozta Hunyadi János atyjának, Vajknak. Hunyadi János az 1440-es években kezdte el a családi birtokközpont, Vajdahunyad kiépítését. A várkastély belső tereiben jelenleg történelmi, régészeti és néprajzi tárgyakat állítanak ki.