Pénteken este zárja kapuit a budapesti Ötvenhatosok terén felállított Mikulásgyár, amely az előzetes becslések szerint minden korábbi rekordot megdöntve több mint 140 ezer tonna adományt gyűjtött.

MTI

Ebben az évben december elsejétől 22 napon keresztül várta a tartósélelmiszer, ruha, játék, könyv és egyéb felajánlásokat a Mikulásgyár, amely minden eddigi rekordot megdöntött idén: az egy hónap alatt gyűjtött adományok mennyisége mellett ebben az évben állították fel a legtöbb adománypontot, továbbá megdöntötték az egy napon és egy hétvégén összegyűlt adományok rekordját is – mondta el a sajtó képviselőinek Zsolnai Endre, a Mikulásgyár főszervezője pénteken a budapesti Felvonulási téren.

A szervező kifejtette, hogy tavaly összesen 137 ezer kilogramm felajánlás érkezett az országos adománygyűjtésre, és bár a véglegeses számot még pontosan nem tudják, a becslések szerint a idén 145-150 ezer kilónyi adománynál fog megállni majd a mérleg. “A két ünnep között tudunk majd végleges számot mondani, amikor a postákról és a vidéki gyűjtőpontokról is megérkezik az összes leadott adomány” – fűzte hozzá.

Zsolnai Endre elmondta azt is, hogy a legtöbben idén is tartós élelmiszert ajánlottak fel a rászorulóknak, de sokan adományoztak játékot, könyvet, tisztító- és tisztálkodási szereket, ruhákat, de volt, aki fenyőfát vagy számítógépet ajánlott fel a leginkább rászorulóknak. Hozzátette: idén is érkeztek a világ számos távoli pontjáról ajándékok, az Egyesült Államokból és Tokióból is. Az adományokat a Magyar Vöröskereszt munkatársai, önkéntesei és a Magyar Posta szállította és szállítja a két ünnep között is a mélyszegénységben élő családokhoz.

Fotó: Ripost/Markovics Gábor