A rock and roll már egy ideje nem a képzeletbeli városokban keresi a bűnt, hanem gondos terepmunkával, valós helyszíneken, Koszovóban, Afganisztánban és Washingtonban kutat. PJ Harvey The Hope Six Demolition Project című új lemeze egy amerikai programra utal, és a leszakadt világok felzárkóztatását tűzte ki célul, ami úgy szép, ahogy van.

PZL – 061.hu

A művésznő öt évvel a Let England Shake sikere után jelentkezett új lemezzel, tehát már az életjel is ünnep, aminek emeli a fényét a The Hope Six Demolition Project kreatív együtthatója és melodikus ízfokozója. A sokszor minimalista, lefokozott hangszerelés pedig csak kiemeli a krízis-rock forrásvidékéről származó album „őserejét”. Mindezekhez kísérőajándék is dukált: Harvey The Hollow of the Hand címmel verseskötetet is megjelentett.

Aki nem akarja kihallani a lemez agipropos jellegét, az legfeljebb nem figyel oda az érzékenyítésekre, ami persze nem könnyű, lévén maga az album a projekt része. Egy sor járulékos motívum terelheti el a figyelmünket a zenéről, mint amilyen maga a lemezfelvétel performance jellegű mutatványa (stúdiómunkákat bárki nyomon követhette egy üvegfalon keresztül), de a legjobb, amit tehetünk az, ha a zenére koncentrálunk. A piszkos blues és a punkos gospel jellegű dalok hangszerelésében olyan régi zenészbarátok segítettek, mint Mick Harvey Mark Ellis „Flood és John Parish.

pjharvey-2011-cred-seamusmurphy

Tehát minden együtt volt ahhoz, hogy ebben a kreatív erőtérben megszülessen az év egyik kiemelkedő popzenei teljesítménye, olyan dalokkal, mint a The Community Of Hope, a The Ministry Of Defence vagy a máris klasszikus The Orange Monkey. PJ Harvey-t hallgatva olyan érzése van az embernek, mintha szerzeményei mindig is velünk lettek volna, de csak most jött el az ideje, hogy alaposabban megvizsgáljuk őket. Mintha újjászületett volna a hetvenes évek második felének New York-i art-rock költészete. Lehet, hogy ez egy szerepjáték, de ez sem számít, mert meggyőző művészi erő teszi hitelessé és szerethetővé, és a végén még azt is elhisszük, hogy a rock and roll egy barnamezős beruházás. 

PJ Harvey 
The Hope Six Demolition Project 
Universal
11 szám 41 perc