Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A New Order régi-új válogatáslemezén, a Singles című dupla album borítóján egy falevél erezetét látjuk, olyan az egész, mint valami szövet, mintha lenne száliránya, kezdő öltése és vége. A New Order fonala akkor kezd hurkolódni, amikor Ian Curtis 1980 májusi halála után az egykori zenésztársak nem engedik el a szálakat. Létrehozzák a New Ordert, ami az 1981-es Movementen még olyan, mintha Joy Division lenne, immár új énekessel, de az 1983-as Power, Corruption & Lies album már nem hagy kétséget afelől, hogy a zenekar tagjai úgy gondolják: nemcsak sötétben lehet táncolni a rádió mellett (vö: Transmission) ha a diszkó gömb fényében is.

PZL- 061.hu

Az 1987-es True Faith kislemez coverjét idéző 31 számos válogatás először 2005-ben jelent meg, míg a 2016-os verzió egy dallal többet tartalmaz, ugyanis beemelték az I’ll Stay With You című felvételt is a 2013-as Lost Sirens című B-oldalas albumról, így a szép számú New Order greatest hitsek közül ez tekinthető a legteljesebb szelekciónak. Már csak az a kérdés, hogy ha a teljességre törekedtek, akkor miért maradtak le a listáról a Music Complete című, egyébként nagyszerű visszatérést jelentő 2015-ös album slágerei? Mert ez indokolttá tette volna a gyűjtemény újból megjelentetését, így viszont nem értjük, hogy mi volt a 2016-os válogatás célja.

new-order-singles

Már csak azért is érdemes itt piszmogni, mert a New Ordernek rengeteg válogatásalbuma jelent meg eddig, kezdve a Joy Division örökségre némileg rájátszó emblematikus 1987-es Substance-szel, vagy ott az 1995-ös, szintén remek kompilláció, a The Best Of New Order. Világos, ha új sorlemezek jelennek meg, újra kell gondolni a válogatásokat, de most éppen kihagytak a fiúk egy ziccert, hiszen a Music Complette dalai a zenekar életművének egyik legkreatívabb felvillanásait rögzítik. Persze, sokféle megfontolás lehet a dologban, de valószínűleg nincs a dolog mögött különösebb titok, a szerződések böngészésével hamar választ kaphatnánk.

A lényeg viszont mégis csak az, hogy itt van a lehető legteljesebb válogatás a popkultúra egyik kulcszenekarától, és ez a 32 felvétel kedvcsináló lehet a sorlemezekhez, amelyeken nemcsak a kislemezek világa köszön vissza, hanem slágerektől messze kalandozó, innovatív, a popot újra és újra mozgásba hozó indie-rock zenekar sötétebbik énje is. Az album azoknak jelenthet meglepetést, akik a 2001-es diadalmas visszatérést hozó Get Ready után elengedték a New Ordert, hiszen a Waiting for the Sirens’ Call és a Last Sirens albumok is figyelemre méltó mutatványok. És ezt a zenekar is így gondolta, oly’ annyira, hogy Waiting for the Sirens’ Call-ról négy számot is kimásoltak. A Peter Saville tervezte borító falevele olyan, mintha függöny anyagából lenne. Átlátunk ezen a függönyön, de a teljes életművet csak akkor tudjuk befogni, ha újra és újra meghallgatjuk a zenekar hibátlan sorlemezeit is.

New Order
Singles
Warner
15+17 szám 136 perc

Kép: Warner


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •