Április 29-én rendhagyó tárlat nyílik a Hold utcai Belvárosi Piacon a Magyar Bocuse d’Or Akadémia, valamint Belváros-Lipótváros Önkormányzatának támogatásával. Az ország legjobb gasztrofotósai közül heten – Bakcsy Árpád, Balkányi László, Fekete Antonio, Körmendi Imre, Patyi Árpád, Pintér Árpád, Vulman Péter – kaptak lehetőséget arra, hogy csoportos kiállítás keretében mutassák be képeiket, amelyeket piaci környezetbe helyezve tekinthetnek meg a látogatók május végéig.

SZABÓ FRUZSINA ANNA- 061.HU

Alapanyagok, különleges ételkompozíciók, művészi tálalások, séfportrék, éttermi és piaci hangulat egyaránt megjelenik a fotókon. Magyarországon első alkalommal készül csoportos tárlat a kortárs gasztrofotósok alkotásaiból, s a konyhaművészeten belül az egyik kiemelt téma a Bocuse d’Or szakácsverseny, a szakma legrangosabb nemzetközi megmérettetése, amelynek európai döntője idén Budapesten zajlik. A Belvárosi Piacon a lyoni világdöntőről és a magyar csapat eddigi helytállásáról is láthatnak fotókat az érdeklődők.

A 061.hu a kiállítást szervező csapattól megtudta, nagyjából  35-40 kép kerül ki a Piac különböző, használaton kívüli felületeire az emeleten. “Az ötlet születésekor Bakcsy Árpádot, Pintér Árpádot és Fekete Antoniot vontuk be, és az ő ajánlásaik, valamint a saját csapatunk és az elmúlt évek szakmai teljesítménye alapján (éttermi munkák, magazin munkák) véglegesítettük a névsort. A fotók nem a Belvárosi  Piacon jelenik meg, sőt nem is ott készültek, hanem a gasztronómia széles spektrumát mutatják be a fine dining ételfotóktól egy disznóvágás képeiig. Klasszikus piacfotókból csak néhány van, tervezünk majd egy olyan anyagot is a jövőben, de ez most inkább a szerzők szabad válogatásai, persze egy közös utóválogatással véglegesítve a gyűjteményt. A kiállítás május végéig biztosan látható.”

A különleges fotók viszont bármikor megtekinthetők a Belvárosi Piac nyitvatartási idejében április 29-étől. A délután öt órakor kezdődő megnyitón Szentgyörgyvölgyi Péter kerületi polgármester és Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke is részt vesz. Hét órától pedig kezdődhet a hétvégi lazítás, mivel a péntekenként este tíz óráig izgalmas fogásokkal és pezsgőbárral várják a betérőket az emeleti éttermek, a munkahétzáró hangulatról pedig DJ és élőzene is gondoskodik.

Fontos információ a Bocuse d’Or szakácsverseny követőinek, hogy a gasztronómia Forma1-ének tartott verseny európai döntője 10-11- én zajlik a Hungexpón, s a Hold utcai vásárcsarnokban Bocuse d’Or Szurkolói Központ is létesül erre az időre.