Magyar filmet nézni menő! Az idei évben több mint húsz magyar filmet mutattak be, filmgyártási szempontból 2017 mozgalmas és bizakodó év volt. Újat is hozott ez az esztendő: lelkesedést a nézői oldalról, a magyar filmek idei nézőszáma kétmillió. A közönség kezdi felfedezni a magyar filmeket, és annak is itt az ideje, hogy természetesnek vegyük, hogy ha magyar film indul valamilyen nemzetközi megmérettetésen, akkor az esélyes a győzelemre.

061.hu

A sikerhez azonban sok minden kell: támogatás, megfelelő népszerűsítés és persze jó filmek. Ezekben mostanában nem volt hiány, a Kincsem évtizedes nézői rekordot döntött meg, de a Viszkis is jó úton halad efelé. A népszerűség általánosan is jót tesz a hazai alkotásoknak, nagyobb hajlandóság mutatkozik bármilyen magyar film megtekintésére. A jelenséget támasztja alá például az is, hogy a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete szokásos, több témában is indított tesztsorozata idén egy Nagy Magyar Filmteszttel indult, mely a 14-20 éves korosztály körében igyekszik népszerűsíteni a magyar filmeket, eddig elég szép sikerrel: már több ezren kitöltötték az online tesztet, a legjobbak pedig egy élő döntőben, közönség előtt bizonyíthatják majd filmes tudásukat.

Reméljük, hogy a következő Oscar-díj átadón is magyar filmért izgulhatunk a TV képernyője előtt, addig pedig jobbnál jobb magyar filmeket nézhetünk meg a Magyar Nemzeti Filmalap, a Magyar Filmakadémia Egyesület és az NMHH Médiatanácsa támogatásával a február második hetében zajló 4. Magyar Filmhét keretén belül. A Magyar Filmdíjak ünnepélyes díjátadója pedig március 11-én lesz a Vígszínházban.

fotó: Fórum Hungary