Restaurálják Rembrandt holland mester remekművét, az Éjjeli őrjárat című festményt, a júliusban kezdődő munkát az interneten is követhetik az érdeklődők – jelentette be az amszterdami Rijksmuseum igazgatója kedden.

MTI

Taco Dibbits elmondta, hogy a holland festészet Arany Évszázadának világhírű alkotását először egy speciális üvegfülkébe helyezik, ahol nagy pontosságú mikroszkóp és más eszközök segítségével átvizsgálják a festéket és a vásznat. Az eredmények alapján végzik majd a restaurációt.

Dibbits szerint a festményen, melyet 40 éve restauráltak utoljára, már mutatkoznak a fakulás nyomai. “Olyan fejlett technológiák állnak rendelkezésünkre, melyekkel megőrizhetjük a képet a jövő generációknak” – mondta az igazgató.

A városi őrségről 1642-ben készített, óriási (363-szor 437 centiméteres) festmény a múltban sok viszontagságon ment keresztül. Hollandia második világháborús megszállása idején Maastrichtban őrizték – más műkincsekkel együtt – egy barlangban. 1975-ben egy férfi késsel rongálta meg, 12 vágást ejtett a vásznon, 1990-ben egy támadó savat permetezett rá, újabb károkat okozva. A restaurátorok heteken át dolgoztak a sav nyomainak kijavításán.

Régen a restaurálást leginkább zárt ajtók mögött végezték, újabban azonban egyre több múzeum nyitja meg ajtóit, hogy a látogatók is követhessék a munkát.

“Az Éjjeli őrjárat mindannyiunké. Ezért döntöttünk úgy, hogy a restaurálást a múzeumban végezzük, és az interneten bárki, bárhonnan figyelemmel kísérheti a folyamatot” – magyarázta Dibbits.

A Rijksmuseumot több mint kétmillióan látogatják meg évente, itt őrzik a világ legnagyobb Rembrandt-gyűjteményét. A holland Arany Évszázad mesterének művészetére a fény-árnyék újító alkalmazása, a kísérletező kompozíciók jellemzők.

A restaurációt a festő halálának (1669) 350. évfordulójára időzítették, a múzeum Rembrandt-éve részeként. Mielőtt elkezdenék a munkát, a múzeum nagyszabású kiállítást rendez a festő birtokukban lévő műveiből, köztük lesz az Éjjeli őrjárat is a gyűjtemény 22 festménye, 60 rajza és 1300 nyomata között.

Fotó: art21