Ringo Starr árverésre bocsátja a Beatles együttes 1968-ban megjelent – eredetileg The Beatles címen futó – Fehér Albumának legelső példányát: a rock’n’roll történeti relikvia, amely annak idején John Lennoné volt, akár a 60 ezer dolláros (17,6 millió forint) leütési árat is elérheti a Beverly Hills-i Julien’s Auctions decemberi licitjén.

MTI

 A legendás stúdióalbum minden egyes példányának borítóján szerepel a szériaszáma. A No 0000001 számú korongra december 3. és 5. között licitálhatnak az érdeklődők a hírességek emléktárgyaira specializálódott aukciósház árverésén. A lemez első négy példánya a zenekar tagjaihoz került. A legeslegelső darab John Lennoné lett, aki Paul McCartney megfogalmazása szerint a “leghangosabban követelte”. Az albumról azonban kiderült, hogy mindvégig a banda dobosánál volt, aki egy londoni bank páncélszekrényében őrizte az elmúlt több mint 35 évben.

A korong kikiáltási ára 20 ezer dollár, de a becslések szerint a leütési ár akár a 60 ezer dollárt is elérheti. A Fehér Album No 0000005-ös példánya nagyjából 30 ezer dollárért cserélt gazdát egy 2008-as aukción. Ringo Starr számos ékszert, műalkotást, ruhát és hangszert, köztük George Harrison 200 ezer dollárra taksált Gretsch Tennessean gitárját is elárverezteti – adta hírül a The Guardian című brit lap internetes oldala.

A tételek között szerepel továbbá egy Roy Lichtenstein-festmény, amely akár 25 ezer dollárt is hozhat, valamint az az öltöny, amelyet Starr viselt az 1964-es Egy nehéz nap éjszakája című filmben. Utóbbi akár 20 ezer dollárért is gazdát cserélhet. Az aukció bevételének egésze a zenész és felesége nevéhez fűződő Lotus Foundation jótékonysági alapítványhoz kerül. Rövid időn belül ez lesz a második alkalom, hogy Beatles-relikviák kerülnek terítékre a Julien’s aukciósháznál. A hónap elején egy Lennontól az 1960-as években ellopott gitár talált új gazdára az aukciósháznál 2,4 millió dollárért (706 millió forint), és 2,1 millió dollárért cserélt gazdát egy Beatles-logós dobbőr.