A világhírű amerikai rendező, Robert Wilson különleges performansszal köszöntötte a 120 éves Vígszínházat. Nagyon megható gesztus ez, hiszen a fantasztikus művész nem mindennapi ajándéka egy egyedülálló videó üzenet.

061.hu

“Boldog születésnapot kívánok a 120. évforduló alkalmából! Kezeket a magasba, és mindannyian emeljük poharunkat, hogy megünnepeljük ezt a nagyszerű alkalmat!
Sok szeretettel,
Bob Wilson
2016. május 3.”

(“Happy birthday for the 120. anniversary! We all raise our hands and a glass to celebrate this great occasion!
With lots of love,
Bob Wilson
5.3.16.”)

Robert Wilson színházi rendező, képzőművész több mint 50 éve folyamatosan a nemzetközi figyelem középpontjában áll. Színházi pályafutását gyerekszínészként kezdte, majd építészeti, belsőépítészeti és festészeti tanulmányok mellett szellemileg visszamaradott gyerekekkel, gyerekszínházzal, gesztuskutatással foglalkozott. Ismereteit és tapasztalatait rendezéseiben is kamatoztatja, amelyekben a mozgás, a díszlet és a jelmez, a zene, a hang és a fény egységes hatására törekszik. Rendszeresen együtt dolgozik a világ élvonalbeli képzőművészeivel, zeneszerzőivel, színházi alkotóival, és több előadása is színháztörténeti jelentőségűvé vált. A múlt évben például a The Old Women című nagy sikerű zenés előadásban Mikhail Baryshnikovval, és Willem Dafoe-val dolgozott együtt, továbbá Lady Gaga-val, akiről videó portrékat készített és állított ki Londonban, valamint a párizsi a Louvre-ban.
 
A hazai közönség a Vígszínházban, az elmúlt év októberében láthatta Robert Wilson rendezésében az 1914 című történelmi revüt, mely a Cseh Nemzeti Színház, a Vígszínház és a Szlovák Nemzeti Színház közös előadása, és nagy sikerrel szerepelt Európa színpadain.  Prága, Budapest, Linz, Pozsony és Belgrád után további meghívásokat kapott az előadás, így februárban Franciaországban a Reims-i nemzetközi színházi fesztiválon – Reims Scène d’Europe Festival- , majd Németországban, Karlsruhe-ban mutatták be a darabot. A nemzetközi társulatban a szlovák és cseh színészek mellett Eszenyi Enikő, a Vígszínház művésze volt az egyetlen magyar szereplő.