Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Vannak zenekarok, amelyek számára a csöves erősítő ugyanolyan hangszer, mint a gitár. A The Black Keys mindenképpen belekomponálja a dalaiba azokat a rezonanciákat, amiket az özönvíz előtti, vintage erőlködők gerjesztenek. Mindezen túl a kéttagú, minimál vintage garage rock formáció az énekes-gitáros Dan Auerbach zseniális riffjeiről és melodikus, de karcos vallomásairól szól. Öt év után ’Let’s Rock’ címmel új lemezük jelent meg, ami arról szól, hogy nemcsak az élethez van szükségünk elektromosságra, hanem bizonyos esetekben a halálhoz is.

PZL – 061.hu

Főleg ha villamosszék üzembe helyezéséről van szó. Ez csak onnan jut eszünkbe, hogy a ‘Let’s Rock’ borítóján a – rock and roll történetében nem először – villamosszéket látunk. De nemcsak az életnek és a halálnak, hanem e kettő metszéspontjában elhelyezkedő ROCK-nak is szüksége van áramra. A The Black Keys kilencedik stúdióalbuma  kifogástalan, nagy fesztávú riffekkel teli, kivételes dalszerzői kvalitásokról árulkodó munka, sok-sok fickós slágerrel, amelyen az énekes-gitáros Dan Auerbach és  Patrick Carney dobos a vintage-rock dinamikusabb, koszosabb világához nyúl vissza, megmutatva azt, hogy egy szűk hangszeres tartományban is mennyi szín és szag lehet.

Már a lemez felütése, a Shine A Little Light is meghív erre a nyers, kezeletlen rock & roll partyra, ami a megzabolázhatatlan őserőről szól, arról, amit maga a rock elvesztett a hetvenes évek első felében, és amit a punk, a new wave, a grunge komoly részeredményekkel megpróbált visszahozni. Viszont voltak, akik az eredethez, a paradicsomi állapotokhoz akartak visszatérni, és ehhez az utazáshoz nem drogokra volt szükségük, hanem arra, ami a rock & roll nagy fizikai kísérletének legfontosabb eleme. Ez pedig a kreativitás, az ösztönösség és a hangszeres jelenlét mellett az elektromosság, a maga nyers valójában. Az az érzés, amikor meglök egy felsőbb energia, az áram maga. És az album folytatása is benne tart ebben a bizonyos áramkörben, és olyan daloknál sül ki az agyunk, mint a Fire Walk With Me, a Lo/Hi, az Eagle Birds, Get Yourself Together és a Go. A ‘Let’s rock‘ leföldel, és megmutatja merre van kóbor áram: ott, ahol a kreativitás is.

The Black Keys
’Let’s rock’
Warner
12 szám 40 perc


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •