Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Javában tart a bálok, népünnepélyek időszaka, a farsangi szezon. A vigasságokkal teli hónap főszereplői az álarcok és a maszkok, amik a hagyományok szerint a tél elűzésére szolgáltak. Vannak azonban, akiknek az álarc nemcsak szezonális kellék, hanem életforma, már-már személyiségük része. Vannak, akik nem szívesen mutatkoznak minden elrejtő maszkjuk nélkül, de olyanok is akadnak, akiket már nem is szívesen látnánk nélkülük.  Következzen egy korántsem teljes lista, tíz zenész, akik maszkok mögött kápráztattak el minket.

LEIRER TÍMEA – 061.hu

A rejtőzködő popsztárok legjellegzetesebb példájául talán a Daft Punk duó tagjai szolgálnak, akiknek arcát nagyon sokáig egyáltalán nem ismerhette a közönség. A 90-es években alakult párizsi elektronikus zenei duó tagjai alapvetően azért is húzták fel a csillogó robotsisakokat, mert szerették volna arcukat megóvni a nyilvánosságtól és azt akarták, hogy az emberek csak a zenéjükre figyeljenek. A zenekar egyik “robotja”, Thomas Bangalter azzal szokott viccelődni az interjúkban, hogy ők nem robotnak öltöznek, hanem valóban robotok. Bárhogy is van, mára sok követőjük lett, a 2011-ben megjelent Random Access Memories mindent elsöprő és mindent bezsebelő sikere óta egyre nagyobb a kereslet a robotfejek iránt.

A Kiss a megjelenésével az 1970-es évek elején Nagy-Britanniában kialakult glam rock brit mintáit fejlesztette tovább. A zenekar tagjai az első években eltitkolták kilétüket, maszkot és képregényhős jelmezt öltöttek. Az első koncertjeik alkalmával elidegenítették a sajtót, kivívták a szülők felháborodását, és sikerült megnyerniük New York rock rajongóinak rokonszenvét. Koncertjeiken kizárólag festett arccal, szörnymaszkokban léptek fel, a zenét pedig színpadi díszletekkel, látványos show elemekkel dobták fel. A 80-as években aztán stílus váltottak, elhagyták a maszkokat, helyette bőrruhába bújtak. A 90-es évekbeli újraegyesülés azonban újra „maszkos Kisst” hozott a rajongóknak, Gene Simmonsék a mai napig járják a világot, vadítják maszkjaikkal a közönséget és milliókat kaszálnak a “maszkos” Kisshez kötődő ajándéktárgyakból.

Joel Thomas Zimmerman egy viszonylag egyszerű történetnek köszönhetően jutott különös művésznevéhez, a Deadmau5-hoz és a hozzá tartozó maszkhoz. Az idétlennek tűnő becenevet ihlette valóban egy halott egér ihlette, amelyet egy nap a számítógép alatt talált. Történetét megosztotta chat partnereivel a világhálón, akik ettől kezdve “halott egeres srácnak” kezdték nevezni. Zimmerman előbb csak a felhasználónevét változtatta Deadmau5-ra, majd később ezen a művésznéven vált ismertté, mint dj-producer. A koncerteken, a DJ pult mögött viselt egérfejet egy számítógépes játékból vette, azt mondta, azt szeretné megmutatni a viselésével, hogy ő más, különb, mint a többi DJ producer. Más kérdés, hogy jó jel-e, ha ennek kifejezéséhez mindenképpen egy vigyorgó, villogó egérfej kell.

A hazánkban is rendkívül népszerű Slipknot korai felállása még nagyban eltért a mostanitól, a mai csupán 1999-ben állt össze. Az USA-ban a Billboard eladási listáin többszörös platina minősítést értek el, három albumukról jelölték egy-egy dalukat Grammy-díjra. A maszkjaik viselésének ötlete Shawn Crahan vokalistának köszönhető, aki egy próbára híres bohócálarcában ment el. Akkora sikere lett, hogy elhatározták legközelebb saját készítésű maszkokban állnak a közönség elé. A végleges elhatározás 1997-ben született, azóta a Slipknot minden tagja egyenruhát és maszkot visel. A tagok maszkjai leggyakrabban egy új stúdiólemez kiadásakor változnak, de vannak olyan tagok, akik gyakrabban változtatják a maszkjaikat. Magyarországon már többször is koncerteztek, felléptek többek között a Szigeten is.

A Hollywood Undead egy Los Angeles-i rap-rock együttes. Első albumuk 2008-ban jelent meg, általában alternatív rock, hiphop és dance elemekből állnak dalaik. Sokan azonosítják őket a rap rockkal, vagy a nu metallal. Az együttes tagjai jégkorongkapus maszkjához hasonló álarcokat viselnek és álneveket használnak.

Buckethead valójában (Brian Carroll) virtuóz, mindent elsöprő gitárjátékát az egekig magasztalják a hozzáértők, állítólag még szemmel is nehéz követni, olyan ördögien használja a hangszert. Szinte őrjítően termékeny előadó, idáig – ha igazak a feljegyzések – 273 stúdió albumot jelentett meg és legalább 50 más előadó lemezén szerepelt, mint vendég. A legszembetűnőbb ismertetőjele pedig az arcát takaró maszk és a koncerteken viselt KFC vödör. Az elképesztő külsőhöz Buckethead sztorit is kreált: azt híreszteli csirkék nevelték fel, akik egyszer szétcsipkedték az arcát, de ő nem bánja, mert a csirkék a világ legintelligensebb lényei, ezért is tiltakozik “kivégzésük” ellen a vödörrel. A sztori ellenére tényleg a legjobb gitárosok egyike.

Marylin Manson a művésznevét Marylin Monroe színésznő keresztnevéből és a sorozatgyilkos Charles Manson vezetéknevéből összeállító, 1969-ben született Brian Hugh Warner 1989 óta zenél és riogatja a világot az enyhén szólva is különc stílusával. A mai napig kilenc stúdióalbuma jelent meg , a Say10 című tizediket jövőre tervezi kiadni. A készülő lemez zenei anyagát élőben is bemutatja majd Budapesten, július 20-án koncertezik a Budapest Parkban. Fiatalon zenei újságíróként dolgozott, ma pedig saját számainak írása és előadása mellett előszeretettel működik közre más zenészek felvételein, illetve a szabadidejében festeget is. Manson sokáig nem jelent meg a közönség előtt jellegzetes maszkja és sminkje nélkül, sokan gondolják úgy, hogy később sem kellett volna.

A Pussy Riot orosz feminista punk együttes, aktivista csoport, 2011-ben alakult. Nagyjából 12-15 álnevet viselő fiatal lányból áll, akik fellépéseiken arcukat eltakaró maszkot és színes ruhákat, rikító színű harisnyát viselnek viselnek. Látványos rezsim-ellenes performanszokat, akciókat hajtanak végre villámcsődület formájában. Az együttes politikai nézetei a feminizmus és az antiautokratizmus keverékéből állnak össze. Performanszaikkal, dalaikkal többször kivívták már a hatalom haragját, sokáig börtönbe is zárták a lányokat, akiknek életéről és eszméiről nagy sikerű dokumentumfilm is készült.

A Lordi 1996-ban alakult finn zenekar, melyet Mr. Lordi alapított, de világhírnévre csupán 2006-ban tettek szert, amikor megnyerték az Eurovíziós Dalfesztivált, a Hard Rock Hallelujah című számukkal. Több tagcseréjük volt, de a megjelenés maradt. Maszkjaik leginkább szörnyekre, koponyákra hasonlítanak.

A már negyvenes éveit taposó énekesnő, Sia első lemeze 1997-ben jelent meg, s bár a siker későn érte utol, soha semmi mással nem foglalkozott, csak előadóművészettel. Nagyon sokáig Pink, Rihanna és a többi sztár vitte sikerre a dalait, neki nem sikerült megszerettetnie magát a közönséggel. Ez testileg és lelkileg is megviselte, alkohol és drogfüggő lett. Majd feltette magának a kérdést, hogy mi hiányzik a pop bizniszből. Szerinte a rejtély. Ez az oka annak, hogy az elmúlt két évben már nem ő, hanem egy kislány, Maddie Zinger szerepel klipjeiben, és élő fellépésein pedig inkább másokra ruházza a színpadi show terhét. Néha előfordul, hogy maszk és paróka nélkül jelenik meg egy-egy társadalmi eseményen, de fellépésen soha.

fotók: Rolling Stone, Billboard, Pinterest, USA Today, BBC, Sziget,


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •