Hétfőn robbant a hír, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi válogatójának egyik indulóját kizárják a versenyből plagizálás miatt. Petruska András A Dal idei versenyébe nevezett, Help Me Out of Here című dala ugyanis kísértetiesen hasonlít az amerikai Vampire Weekend zenekar White Sky című szerzeményére. Mióta van zene, van zenei koppintás is, de melyek kavarták a legnagyobb botrányt? Jöjjenek a poptörténelem legnagyobb zenei nyúlásai:

MM – 061.hu

1. Petruska vs. Vampire Weekend. Elsőként nézzük meg ezt a bizonyos Petruska dalt, amelyről Fekete Gyula, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettese a következőt mondta: “A két dal hangneme, tempója, hangszerelése, harmónia-struktúrája, jellemző basszusmenete, dallamkezelése megegyező, ugyanaz. A Vampire Weekend dalnak a nagyon karakterisztikus refrénje is visszaköszön a Petruska-dalban, amitől az egész Help Me Out of Here dal karaktere és hangulata megegyezik a White Sky-éval.” Petruskát egyébként nem először vádolták meg lopással, a 2016-os műsorban való indulásakor is akadtak problémák. Akkor a döntő hetében megpróbálta meg valaki befeketíteni az énekest: az illető egy levelet juttatott el a lap szerkesztőségébe, amelyben állította, Petruska 2016-os dala másolat. A levélíró úgy vélte, az énekes lekoppintotta az 1999-es Inspector Gadget (Bigyó felügyelő) című amerikai vígjáték főcímzenéjét. Emiatt végülis nem kaszálták el az énekest, habár kétségtelenül hasonlít a kettő. De most hallgassuk meg az idei, botrányt kavaró kopírozást:

Petruska: Help Me Out Of Here

Vampire Weekend: White Sky

2. Radiohead vs. The Beatles.Karma Police zongorafutama tökéletesen rímel a Beatles Sexy Sadie-jére. Tulajdonképpen ugyanaz a dallam, csak kicsit leegyszerűsítve.

Radiohead: Karma Police

Beatles: Sexy Sadie

3. Coldplay vs. Joe Satriani. A népszerű brit csapatot 2008-ban Joe Satriani gitárvirtuóz vádolta meg lopással, szerinte Chris Martinék Viva La Vida-ja nagyban hasonlít If I Could Fly című instrumentális dalára. A felek ugyan nem értettek egyet egymással, de nem vitték perre a dolgot, 2009-ben peren kívül megegyeztek. A Coldplay azt hangsúlyozta, hogy a lehető legnagyobb mértékben tisztelik Joe Satrianit, viszont ha van is hasonlóság a két szám között, az teljes egészében a véletlen műve, a Viva La Vida című dalnak nem Satriani a szerzője, és nem is gyakorolt semmiféle hatást rá.

Joe Satriani: If I Could Fly

Coldplay: Viva La Vida

4. Robin Thicke & Pharell Williams vs. Marvin Gaye. Robin Thicke és Pharrell ellen a Blurred Lines című dal miatt indult per, ugyanis Marvin Gaye családja szerint a dalszerző páros Gaye 1977-es slágerét, a Got To Give It Up-ot helyezte új alapokra. Állítását azzal igazolta, hogy a fent említett dal és sajátja között 22 hangnyi egyezés van, amit a bíróság jóváhagyott, Thicke-ék pedig elveszítették a pert, ami miatt nagy csorba esett az énekes ígéretesen alakuló karrierjén. Az ítélet ráadásul rekordot döntött szerzői jogi kártérítés ügyében. Eddig Michael Bolton volt a csúcstartó, aki az Isley Brothers Love Is a Wonderful Thing című számának részleteit lopta el. Neki 5,4 millió dollárt kellett fizetnie, Thicke-éket viszont 7,3 millió kifizetésére kötelezték.

Robin Thicke: Blurres Lines ft. T.I., Pharell

Marvin Gaye: Got To Give It Up

5. Red Hot Chilli Peppers vs. Tom Petty. Tom Petty-t egy interjúban megkérdezték, mit szól a Dani California és a Mary Jane’s Last Dance közötti hasonlósághoz, csak annyit mondott, a rockzenében sok a hasonlóság. A kézenfekvő tényre a delaware-i WGMD rádió műsorvezetője, Dan Gaffney hívta fel a figyelmet: a rádiósok először csak az akkordmeneteket helyezték egymás mellé, aztán a verzéket is, a hasonlóság nyilvánvalóvá vált. 

Red Hot Chili Peppers: Dani California

Tom Petty: Mary Jane’s Last Dance

6. Vanilla Ice vs. Queen. Vanilla Ice egy Queen-klasszikushoz nyúlt, erről viszont Freddie Mercuryékat elfelejtette értesíteni. Sőt, a szerzők között sem tüntették fel az Ice Ice Baby alapjának igazi kiagyalóit. Amikor Brian May Németországban meghallotta egy diszkóban, azonnal odament a DJ-hez és megkérdezte, mit hall. Akkor tudta meg, hogy az Ice Ice Baby létezik, ráadásul világszerte no. 1 sláger. A rappernek végülis csak peren kívül kellett fizetnie.

Vanilla Ice: Ice Ice Baby

Queen – David Bowie: Under pressure

7. Kid Rock vs. Lynyrd Skynyrd. A botfülűeknek is feltűnik, hogy Kid Rock 2008-as, könnyed nyári slágere a Lynyrd Skynyrd’s Sweet Home Alabama-jára épül, de ha ez nem lenne elég, Warren Zevon Werewolves of London-ja is egyértelműen megjelenik a dalban.

Kid Rock: All Summer Long

Lynyrd Skynyrd: Sweet Home Alabama

8. Avril Lavigne vs The Rubinoos. A kanadai popcsirke ellen 2007-ben indított pert a The Rubinoos, akik szerint az énekesnő Girlfriend című dalához tőlük vette kölcsön a refrént. Ráadásul a két dal címe és témája is nagyon hasonló, az amerikai zenekar szóban forgó, 1979-es dala ugyanis I Wanna Be Your Boyfriend címmel született. “Nem vagyunk olyan naivak, hogy azt gondoljuk, itt valami kozmikus, véletlen egybeesésről van szó” – jelentette ki közleményében Tommy Dunbar, a The Rubinoos egyik tagja. “A szöveg, az ütem, a ritmus – minden egyezik.” Az énekesnő egyébként azt nyilatkozta, soha életében nem hallotta ezt a dalt, de ha van is hasonlóság közöttük, az azért van, mert “egy nyelvet beszélnek”. Ühüm.

Avril Lavigne: Girlfriend

The Rubinoos: I Want To Be Your Boyfriend

Vezető kép: diffuser.fm