Rófusz Ferenc Oscar- és Kossuth-díjas animációsfilm-rendező munkáiból nyílik életműkiállítás csütörtökön a budapesti Barabás Villában. A tárlatot Uhl Gabriella művészettörténész nyitja meg, majd szakmai beszélgetéssel egybekötött vetítést tartanak az alkotó munkáiból. A beszélgetőpartner Sipos Áron filmproducer lesz.

MTI

Rófusz Ferenc 1946-ban született Budapesten. Karrierje 1968-ban animációs asszisztensként kezdődött a Pannónia Filmstúdióban. A légy című rajzfilm írói és rendezői munkájáért 1981-ben Oscar-díjat kapott. 1984-ben Németországba utazott és ott dolgozott animációs tévésorozatokon, 1988-ban Kanadába költözött és a Torontói Nelvana Ltd. animációs cégnek dolgozott. Saját animációs cégét, a Super Fly Films Inc.-et 1991-ben alapította.

Rófusz Ferenc 1968 és 1973 között volt a Pannónia Rajzfilmstúdió fázisrajzolója, kulcsrajzolója, majd animátora, 1973-tól önálló rendezőként tevékenykedik. Németországban 1984 és 1988 között dolgozott, 1989-től Kanadában élt, ahol létrehozta reklámfilmeket, videoklipeket készítő Fly Films nevű stúdióját. Magyarországra 2000-ben költözött vissza, 2010-től a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem címzetes egyetemi tanáraként is tevékenykedik. Pályafutása során dolgozott a Gusztáv és a Kérem a következőt című sorozatok készítésén. Az akkori hazai viszonyokra jellemzően az 1981-es Oscar-gálára nem utazhatott el, az elismeréssel járó szobrot később mégis személyesen vette át, mert az amerikaiak helyette másnak nem adták ki. A 2011-ben készült Ticket című animációja elnyerte az 56. valladolidi filmfesztivál fődíját és a Syracuse-i Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb animációnak járó díjat. Rófusz Ferenc munkásságát Kossuth- és Balázs Béla-díjjal is elismerték.

Kreatív rendezőként több mint hatvan reklámfilmet és számos animációs produkciót készített úgy a hagyományos, mint computer-digitális technikát alkalmazva. 2001 óta ismét Budapesten él, tanít és számos filmötletén dolgozik. Munkássága elismeréséül 2011-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. A tárlat július 31-ig tekinthető meg.

fotó:librarius.hu