Facebook-oldalán közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pénteken, hogy nagyon jót beszélgetett Röhrig Gézával, a Saul fia Oscar-díjas magyar film főszereplőjével.

Egy gondolatmenet Röhrig Gézától a másfél órás beszélgetés elejéről:

“Ami talán a legfontosabb a jövőre nézvést, hogy a zsidóságnak és a kereszténységnek egy új korszak elé nézvést valamiféle szövetséget kell alkotnia. Tudom, hogy nem divat erről beszélni, de ma a földön a legveszélyesebb identitás az mégiscsak kereszténynek lenni a Közel-Keleten … egy ilyen véres helyzetben a kulcsszó keresztények és zsidók között már nem a párbeszéd kell, hogy legyen, szerintem – az a XX. századra volt jellemző -, hanem a szolidaritás. … egy olyan civilizációs szituációban találjuk magunkat, amikor joggal várja szerintem el minden keresztény, hogy a zsidó álljon mellé, hogyha létében fenyegetik akárhol. És ugyanezt a szívességet természetesen a zsidó is elvárja minden kereszténytől, hogyha létében fenyegetik akárhol.”

 

A Protestáns Tavasz rendezvényen ültek le megvitatni, hogy a zsidóság és kereszténység gyökerei mennyire közösek. Szóba került Shakespeare és a keresztényüldözés is, Balog pedig így summázta az egészet: “De jól esett ez a beszélgetés!”

Forrás: 24.hu