Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Újra megnyílt a látogatók előtt a járvány miatt március közepén ideiglenesen bezárt Aquincumi Múzeum. A belső terek kiállításai ugyan csak később tekinthetők meg, az intézmény hat hektáron elterülő Régészeti Parkja számos látnivalót és érdekességet tartogat a látogatóknak. 

061.hu

A koronavírus okozta járvány miatt az Aquincumi Múzeum március 17-én ideiglenesen bezárt a látogatók előtt, minden meghirdetett program, múzeumpedagógiai foglalkozás, tárlatvezetés elmaradt, továbbá a kutatószolgálat és a könyvtár is szüneteltette szolgáltatásait. Az azóta eltelt időszakban a múzeum munkatársai nagy része is otthonról végezte munkáját. Mivel a járványügyi intézkedések új szakaszba léptek Budapesten is, így az enyhítések lehetőséget teremtettek arra, hogy a fővárosban lévő szabadtéri múzeumok megnyissák kapuikat. Közleménye szerint az  intézmény kivételesen kedvező helyzetben van, hiszen nyitott régészeti parkkal rendelkezik, amely a többi budapesti beltéri múzeumhoz képest egyedi és különleges helyzetet teremt számára.

Ennek köszönhetően május 23-án, szombaton 9 órától az Aquincumi Múzeum újra látogatható.

Bár a múzeum belső terei és az ott lévő kiállítások csak később tekinthetők meg, a Régészeti Park is számos érdekességet tartogat. A közel hat hektáron elterülő romváros Aquincum polgárvárosának negyedét ismerteti, a városközpont legjellemzőbb középületeivel és több tucat magánházzal.

A romkert különlegességét tovább fokozza, hogy Budapest – Rómától északra – az egyetlen olyan európai főváros mely római örökségét nagyobb összefüggő területen tudja látogatói elé tárni. A többi budapesti és Pest megyei szabadtéri múzeummal szemben Aquincum az egyetlen, amely ókortörténettel foglalkozik

– olvasható a közleményben. Mint írják, mivel a járványügyi intézkedések egyelőre nem engedélyezik, hogy tárlatvezetéseket, illetve múzeumi foglalkozásokat szervezzenek,már a kijárási korlátozások ideje alatt olyan virtuális tárlatvezetéseket készítettünk az érdeklődő közönség számára, amelyek a Régészeti Park különböző részeit bemutatva mesélnek az egykori városi életről.

“Ezeket a videókat használva, most élőben is bejárhatóvá válik a terület, miközben megszerezhetjük a legfontosabb információkat múzeumunk régészei tolmácsolásában. A tárlatvezetések mellett virtuális kiállítást is nyitottunk Zseniális találmányok – innovatív ötletek. Epizódok az ókori technika történetéből címmel” – írják.

Május 23-án, az újranyitás napján az Aquincumi Múzeum igazgatója, Láng Orsolya és egy római katona fogadja az első látogatókat, akik ajándékcsomagot, valamint egyedi, kézzel készített szájmaszkokat kapnak. Az Aquincumi Múzeum Régészeti Parkja mellett kinyit továbbá a Fürdő Múzeum (III. kerület, Flórián téri aluljáró) és a Hercules Villa (III. kerület, Meggyfa utca 21.) is. Ezek a kiállító terek ingyenesen látogathatók. További információ ITT


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •