Romantikus komédia, dramedy – műfajok, amelyekben nagyon könnyű elvérezni, nem csak azért, mert viccesnek lenni sokszor nehezebb, mint drámainak, hanem mert a jól bevált romkom-sémák, a kiszámítható, nyálképző jelenetek egymásra halmozása egyenes út a cukormázas, sűrű mocsárba. Onnan pedig már nehéz kikecmeregni. Éppen ezért üdítő, amikor egy elsőfilmes rendező mer eltávolodni ettől, és az elcsépelt, fantáziátlan, helyzetkomikumokon alapuló viccgyártás helyett kockázatosabb, ám sokkal kifizetődőbb utat választ. Varsics Péter Így vagy tökéletes című filmjével az első perctől kezdve megy a néző: könnyed, természetes, emberi, kínos pillanatokat mellőző mozi született.

MM – 061.hu

Somos András (Fekete Ernő) egy sikeres reklámügynökség kiégett kreatívigazgatója, aki mindenhez is, így nyilván az íráshoz is ért. Igaz, első könyve csúnyán megbukott, bízik benne, hogy a Kitöltési útmutató halotti bizonyítványhoz című új eposza megtalálja olvasóit. Aztán miután a könyvesboltokban a “minden könyv 500 forint” polcra kerül, és otthon is rendszeresen hasra esik a hegyre-halomra álló példányokban, önvizsgálatot tart. Ja nem, András nem olyan. Ő tökéletes. Hiszen jól írta meg a könyvet, az alapoktól kezdte, a legnagyobbaktól olvasott előtte, így valószínűleg az emberekkel lehet a baj. Tordai Kata (Béres Márta) spirituális bestsellerét, az Így vagy tökéletest viszont viszik, mint a cukrot, ezt választják az év könyvének. A díjátadón találkoznak ők ketten, elkezdik froclizni egymást, majd készítenek egy közös fotót, ami felpörög a közösségi médiában, elterjed róluk, hogy járnak, és Andrásnak – kis segítséggel – támad egy nagy ötlete: ez a kapcsolat esetleg sikerre segítheti az új művét. Aztán persze rájönnek, hogy kettejük kapcsolata többre hivatott.

A rendező igyekszik eltávolodni a romantikus vígjáték toposzaitól, vagy ha be is emeli azokat, minden esetben érzi az arányokat, ahogyan a levonandó tanulságokat sem rágja a szánkba, csak elhinti azokat. És az is szuper ötletnek bizonyult, hogy “elhasznált” romkom-színészek helyett a filmes főszerepet először játszó Fekete Ernőt és a nagyközönség számára ismeretlen, vajdasági Béres Mártát választották.

Remek párost alkotnak, és azzal, hogy nem egy bomba nő és egy túl helyes férfi játszmáit követjük végig, már eleve közelebb érezzük magunkhoz őket és a történetüket is. Tordai Kata karaktere egészen friss, a vagány-független és a cuki-szerencsétlen között van félúton, a szerepet jó energiákkal tölti meg Béres Márta, és Fekete Ernőnek is kifejezetten jól áll a nyegle író szerepe. Az epizódszerepekben csupa nagyágyút – Thuróczy Szabolcsot, Lengyel Tamást, Trokán Nórát, Ónodi Esztert és Hegedűs D. Gézát láthatjuk a legátütőbb alakítást pedig a Junior Príma-díjas Dér Zsolt adja nagyszájú reklámszakemberként

A film legnagyobb erénye, hogy nemcsak az előre megírt, kicentizett poénok működnek, hanem a nem feltétlenül viccesnek szánt jelenetek, párbeszédek is. És kívánhat-e többet egy vígjátékot rendező elsőfilmes, vagy egy forgatókönyvíró (Csurgó Csaba), minthogy a közönség 90 százaléka ötpercenként elmosolyodik vagy felkacag? A műfajidegen, éppen a progressziót képviselő, drogosokról szóló regényrészletek annyira nem működnek a filmben – ez kifejezetten Varsics Péter ötlete volt -, de ezt leszámítva az Így vagy tökéletes majdnem tökéletes. Nem véletlen, hogy a Magyar Mozgókép Fesztiválon Varsics hozhatta el a legjobb elsőfilmes rendezőnek járó díjat.

 
Így vagy tökéletes
magyar romantikus film
105 perc, 2021
Rendezte: Varcsik Péter
Szereplők: Béres Márta, Fekete Ernő, Trokán Nóra, Lengyel Tamás