Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Akik azt hitték, hogy a rendszerváltás utáni káoszban felépülő Süba Center lesz az egyetlen olyan épület, ami tönkreteszi a Nagymező utca egységes képét, azok most újra törölgethetik a szemüket. Éppen most tették a földdel egyenlővé a Nagymező és Ó utca sarkán álló több, mint 130 éves házat. Igen, azt a bérházat, amelyben az Instant működött.

LZ- 061.hu

Az Instantra még visszatérünk, most nézzünk szét a romokon! Ugyebár a Rockwood Kft. azt ígérte, hogy megmarad a Nagymező utcai épület, csak ráemelnek még néhány emeletet. Ezt hellyel-közzel el is lehetett fogadni, de azt már nem, hogy egy lendülettel az építtető cég három házat is eldózerolt.  Amikor az év elején eldőlt, hogy itt mégis hotel lesz, a kerület egy emberként sóhajtott fel: megszűnt a romkocsma-turizmus ostromgyűrűje, megszűnt a teljes bekerítettség. Nem kétséges, hogy az Instantnak kulcsszerepe volt Belső-Terézváros szociológiai szövetének tönkretételében, abban, hogy a városrészből százszámra menekültek el a családok, így most ez egy afféle díszlet-kerület, amit megsemmisített a tömegturizmus.

Oké, a tömegturizmus ma még felfoghatatlan következményekkel járó rombolásáért nemcsak az Instant, hanem a kerület vezetői is felelősek, de nem akarunk most hirtelen erről a helyrajzi számról túl nagyot ugrani. Csak halkan jegyezzük meg, hogy az AirBnB-negyeddé züllesztett kerületrészben alig van dolguk a védőnőknek, akik közül nemrég panaszkodott az egyik: átcsoportosították máshová, mert Belső-Terézvárosban annyi gyerek sem születik, mint egy átlagos hosszúságú budapesti utcában. Ebben kulcsszerepe van a tömegturizmusnak, amit semmilyen eszközzel nem  rendszabályoz a kerület, és lassan minden egykori körúti üzlethelyiség 4-es 6-os presszó és Baráti kávézó lesz, a hetvenes évek angyalföldi presszóinak nívója alá züllesztve a jobb sorsra érdemes Teréz körutat. Gondoljunk bele! A kerület lakói éveken keresztül a Nagykörút másik oldalán merték csak hagyni az autóikat, hiszen majdnem minden hétvégén (illetve szerdától szombatig tartó időszakban) több ezer részeg verte fel a városrész nyugalmát, apokaliptikus jeleneteteket produkálva. 

Ilyen is volt az 1900-as évek elején a Nagymező utca (Kép: egykor.hu)

Ez év elején elköltözött az Instant, de nem azért, mert a kerület vezetői jobb belátásra bírták az üzemeltetőket, hanem azért, mert a Nagymező utca 38. tulajdonosai elérkezettnek látták az időt, hogy megvalósítsák szállodáról szőtt álmaikat. És akkor most a szállodáról! Tehát a Rockwood Kft. elbontotta az épületeket, amelyek közül valóban volt egy földszinti ház (Ó utca 30.), amelyik megérdemelte a sorsát, de az Ó utca 28. korrekt, egyemeletes, erkélyes épület volt, része a városképnek, és persze a Nagymező 38. is. Még egy hónapja erről szóltak a hírek: „Egy épületet teljesen lebontanak, a Nagymező utcai frontot viszont meghagyják – mögé kerül majd a hotel új szerkezete.”

Nos, nem hagyták meg, mindhárom épületet elbontották. Kétségtelen, hogy nem képviseltek különösebb építészeti értéket, de itt maga az érték a kerület egységes építészeti klaszterében, arculatában van. Többek között azért ütötte fel a fejét itt a tömegturizmus, mert a XIX. század végén épült házak részei voltak Budapest és a kerület életének, de most kb. olyan, mintha a fóti filmgyár díszletei között forgatnák a Másnaposok 4-et. Állítólag vasbetonból visszaépül a sarki épület homlokzata, tehát a faszádizmus klasszikus példája lesz itt is, és még meg is köszönhetjük nekik, hiszen járhattunk volna még rosszabbul is, mondjuk azzal, hogy egy teljesen tájidegen építményt húznak fel.

Persze, azért hálát is adhatnak a kerület lakói, hogy elköltözött innen az Instant, mert valamivel tényleg csendesebb a környék, de a Hard Rock Hotel nyilvánvalóan nem azokat a turistákat vonzza majd, akik a Budapesti Tavaszi Fesztiválra jöttek, hogy meghallgassanak egy Philip Glass-koncertet, hanem a legénybúcsúsokat, akik köpőcsészének használják a várost, és ehhez a turisztikai ipar és a vendéglátás szereplői még jó képet is vágnak. Azoknak a politikusoknak, akik átszellemülten szelfiznek a vízzel elárasztott Bözödújfalunál, vajon nem jut eszébe, hogy ugyanúgy elárasztották Terézvárost, csak éppen nem vízzel, hanem mindennel, amit a tömegturizmus hozott a városba. 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •