Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Befejeződött a Budai Várpalota Oroszlános udvarát háborús helyszínné változtató amerikai film, a Spectral forgatása. Ilyen látvány még soha nem fogadta a külföldi látogatókat a várban, kivéve a második világháború szovjet katonáit. A hatnapos forgatás előtti díszletépítés egy hétig tartott, és a most kezdődött bontás  legalább ugyanennyi időt vesz igénybe. A háborús sci-fi 2050 táján játszódik. Csodálkozva vettünk észre, hogy az egyik falra fölfeszített transzparens feliratát román nyelven írták.

PÁLÓCZI ANTAL- Nullahategy

A díszletek műhabból készültek, s mint látható, tökéletesen utánozzák a palota barokk faragású építőköveinek formáját és patinás elszíneződését. Meglepő módon az oroszlános kapu mását, attól jobbra, szinte „leutánozták”, persze szétlőtt romos állapotban, de színében és kiképzésében valósághűen. A forgatásra már a két nagy oroszlánszobor másolatok is a helyükre kerültek. A kapunyílást – vagyis a műkapu mögötti fal felületét –, megvilágított füsttel „takarták el”. Az Országos Széchényi Könyvtár árkádos bejárata fölé, két emeletes „műromot” álmodott a díszlettervező, a tér közepére pedig a Hősök tere diadaloszlopát idéző műhab szoborcsoportot: oldalt lovasok, a tetején szárnyas angyal.

Forgatás
Forgatás
« 1 A 5 »

Az udvar kövezetét 1200 négyzetméteren több, mint száz tonnás összsúlyú  vaslapokkal fedték le, erre azért volt szükség, hogy a tankok ne „szántsák” fel a díszburkolatot. Erre szórták a raklapos műanyag zsákokban felhalmozott homokot és a meglepően nagy mennyiségű háborús „sittet”. Az Örökségvédelem Intézet emberei végig felügyelték az építéseket, hogy ne sérüljön meg semmi az udvaron. Az amerikai produkció magyar cégen keresztül szerződött le az itteni forgatásra. Rendezője, sajtóértesülések szerint az elsőfilmes Nic Mathieu. A főszereplők Bruce Greenwood, Emily Mortimer és James Badge Dale. A film korábbi munkacíme, a Lazarus időközben  Spectral-ra változott.

A tervek szerint 2016 augusztusában kerül a mozikba, mint háborús sci-fi, és állítólag egy speciális katonai egységről szól, amelynek a New Yorkot megszálló különös lények és paranormális jelenségek ellen kell harcolnia. A történet a jövőben (egyesek szerint 2050 körül) játszódik. Meglepő, hogy az amerikai filmesek ehhez épp azt a budavári Oroszlános udvart találták meg, amely a pusztító történelmet a II. világháborúban egyszer már alaposan megszenvedte, és ahol egyébként a nyilasok Szálasira esküdtek fel, az éppen 70 évvel ezelőtt történt nyilas hatalomátvétel idején. Európai történelmi tudattal lehetetlen nem összekapcsolni mindezt a talán csak egy „egyéjszakás amerikai filmkaland” kedvéért létrehozott „háborús” látvány-orgiával. Figyelmesen szemlélve a díszletet egyszer csak föltűnt még valami: a főépület oszlopai alá felerősített transzparensen román nyelvű felirat olvasható.

A legalsó sorban szó szerint ez áll: „CU DICTATORUL!!!” (A galéria 5. fotója)  Ha ezt valaki beüti a google-ba, akkor azonnal román szócikkek fognak megjelenni a monitorán. Vajon hogy jön ez ide? A tengeren túliak már megint összekeverték Budapestet Bukaresttel? Miközben az Oroszlános udvar barokk környezete „New York” valamelyik arcát képviselné? (Persze 2050-ig még átépíthetik!) Félretéve az iróniát: a kész filmből majd mindez nyilván kiderül.

Előzetesként mindenesetre sikerült megörökítenünk a példaszerűen felkészült és professzionális filmforgatás  egyik éjszakai jelenetének néhány percét, amit a szintén profi díszletépítési munkálatok képeivel alább közreadunk.


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •