Romy Schneider lánya, Sarah Biasini felháborítónak tartja az anyjáról szóló, Három nap Quiberonban című filmet, amely szerinte hamis színben tünteti fel, például “hazug módon” alkoholistának állítja be az 1982-ben, 43 évesen elhunyt színésznőt.

MTI

Emily Atef francia-iráni rendezőnő német-osztrák-francia koprodukcióban készült filmje, amelyet áprilistól vetítenek Németországban és június 13-tól Franciaországban, a színészlegenda utolsó, nevezetessé vált interjúján alapul, amelyet Romy Schneider nem sokkal halála előtt, 1981-ben adott a Stern német magazin riporterének Quiberon bretagne-i tengerparti üdülőhelyen.

Az AFP szerint a valós tényekből ihletet merítő alkotás boldogtalannak és szertelennek, gyógyszer- és alkoholfüggőnek festi le Romy Schneidert élete egy nehéz szakaszában, azután, hogy szakított férjével, Daniel Biasini francia-olasz újságíróval, lánya apjával. A filmben a tengerparti üdülőhelyen próbál megszabadulni szenvedélybetegségeitől.

A legendás színésznő lánya, Sarah Biasini több francia sajtóorgánumnak is nyilatkozva azt hangoztatta, hogy az alkotók megtévesztik a nézőket, a film nem az édesanyjáról szól, és “számos olyan inszinuációt és célzást tartalmaz, amely merő hazugság”.

Biasini szerint Romy Schneider nem elvonókúrára ment Quiberonban, mint azt a film sugallja, hanem a szokásos tengerparti gyógyüdülésre, amelyre más színésznőkhöz hasonlóan minden évben elment, hogy például megszabaduljon a fölösleges kilóitól. Mint mondta, megbotránkoztatta, hogy a film kezdettől fogva célozgat az alkoholfüggőségre.

Sarah Biasini, Schneider lánya

“A legsúlyosabb dolog, hogy a film alkoholistának állítja be anyámat, holott egyetlen rendező és egyetlen színész, akivel együtt dolgozott, sem mondta soha, hogy problémái lettek volna az itallal” – jelentette ki az 1977-es születésű Sarah Biasini, aki maga is színésznő. Biasini szerint a film rosszindulatú, célja Romy Schneider lejáratása. Mindenekelőtt azt szeretné, “ha nem csinálnának pénzt abból, hogy hazugságokat terjesztenek”.

Meg kell védenem az anyámat, mert fontos különbséget tenni kitaláció és valóság között – mondta. A Három nap Quiberon sajtóanyagában a rendező elismeri, hogy kitalált elemekkel egészítette ki a (Stern-interjúban is szereplő) valós tényeket a főhős “hiteles” ábrázolása céljából – emlékeztet az AFP.

A film indult a legutóbbi berlini filmfesztiválon és az idei Német Filmdíj nagy győztese volt, hét kategóriában nyerte el a “német Oscart”, egyebek közt a legjobb filmként, a Romy Schneider alakító Marie Bäumer pedig a legjobb női főszereplőként.

Képforrás: This Is Glamorous